Discuție:Huțuli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Am scos de la huțuli comunele traditional românești, unde numarul lor este mai mic de 10 locuitori:

Leordina 7

Patrova 7

Vișeu de Jos 6

Merita consemnate doat cele unde au proporție semnificativă, altfel numai în Borșa MM sînt 21 la numar.--Morosanul (discuție) 23 septembrie 2008 16:39 (EEST)

Darkhaan, nu stiu de unde ai scos-o cu portul, muzica si obiceiurile FOARTE apropiate de cele ale rominilor din zonele invecinate. Uita-te la portul hutul - itari rosii, sapca/palaria aia specifica, suman alb/crem, bundiță de culoare inchisa in general. Ce asemanare vezi tu cu portul românesc? Citeaza macar sursa, daca exista asa ceva. Apoi, muzica are unele afinitati cu cea folclorica maghiara, iar obiceiurile care-și găsesc analogii în alte populații, se aseamnănă doar cu cele ale altor grupuri carpatice, cum ar fi maramureșenii, însă nu poți spune că au luat asta de la români, sau invers, românii de la ucraineni. De ce se tot continua faza asta, cu huțulii un fel de români slavizați, cînd nu există nici o dovadă palpabilă, nici culturală, nici lingvistică, și nici genetică. Și studii s-au facut pentru toate cele trei aspecte. SPer sa am timp sa aduc in viitoarul apropiat informatii ulterioare, sa mai stopez din zelul naționaliștilor români. Dux ruthenorum (discuție) 2 martie 2010 15:49 (EET)

Sa stii ca accente nationaliste sint de oricare parte, si din pacate cel mai predispusi la excese sint natiile care isi incep afirmarea, cam cum erau românii ardeleni in vremea Scolii Ardelene.
Fara suparare, fraze ca aceasta "Teste ADN au arătat că huțulii sînt genetic apropiați de populația uralică a vogulilor, iar dintre populațiile vecine, cel mai aproape de maghiarii din nord-estul Ungariei și de ucraineni, în vreme ce cele mai puține similitudini genetice le împărtășesc cu românii." vin mai mult din infierbantare decat din studii stiintifice :-) Adica hutulii, o populatie montana vecina cu românii bucovineni, se asemana cu oricine altcineva - unguri, vogulii, etc, numa cu românii vecini sa nu semene :-)
Din studiile etno-folclorice pe care le-am gasit am inteles ca hutulii sint o populatie montana straveche, au o cultura a muntelui cu radacini vechi si nu una invatata in ultimele sute de ani. Asta inseamna inevitabil similitudini culturale cu cei care locuiesc in aceleasi zone si in aceleasi conditii - fara ca ele sa insemne imprumuturi intr-un anume sens.
Problema portului hutililor trebuie studiata cel putin 100 de ani inapoi in timp, pentru ca epoca moderna a adus multe schimbari. Fara sa te contrazic in ce spui mai sus, trebuie sa-ti pun in vedere si alte opinii. Aici gasesti cateva poze: http://www.per.org.ro/?p=70 , http://www.romanianmuseum.com/Romania/Hutuli.jpg , http://www.hutuli.com/istorie.html
Iti ramine tie sarcina de a cerceta mai departe, care e mai vechi si care a fost sensul evolutiei portului. Pana la urma responsabilitatea e a ta, si in a lucra la inaltarea natiei tale dar si in a o face in spiritul adevarului, evintand exagerarile sau antipatiile care de fapt nu aduc un real castig.
Eu nu voi interveni in articoul acesta, insa te voi sprijini pe pagina de discutii, dorindu-ti sa faci un articol cat mai amplu si de calitate. --Morosanul (discuție) 26 martie 2010 12:31 (EET)

Tradiții[modificare sursă]