Discuție:Giulești (cartier)

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Giulești (cartier) este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Nume vechi, nume noi și confuzii[modificare sursă]

M-am lovit de niște probleme de toponimie: cum se suprapun denumirile Giulești, Giulești-Sârbi, Giulești-Țigănie, 16 Februarie și mai putin cunoscutele Giulești-Sărindar și Costeasca?

Sursa principală pe care o folosesc (Vasilescu, Gheorghe. „Din istoricul cartierului Giulești” (PDF). București - Materiale de Istorie și Muzeografie (IV, 1966): 147–166. ) se referă în mod evident la toată zona dintre Podul Grant, Dâmbovița, calea ferată și Mănăstirea Chiajna, ocazional și la Rudeni, Ilfov (din motive istorice). Aceasta este și zona pe care o știu eu drept "Giulești" - de la pod la mănăstirea Chiajna. Pe de altă parte, harta de la Wikipedia pare să se oprească la capătul tramvaielor, în ideea că dincolo este cartierul 16 Februarie. Totuși, în perioada comunistă 16 Februarie era numele unei zone mult mai largi, care se întindea pe ambele părți ale căii ferate (vezi de ex [1]) ce corespunde în mare (cercetare originală) comunei/cartierului Costeasca, derivată din Giulești-Țigănie (cf. Vasilesu, p. 164 primul paragraf). Mai recent, în epoca post-revoluționară, mai ales după ce gara 16 Februarie a fost redenumită în Gara Bucureștii Noi, "16 Februarie" a rămas o denumire folosită exclusiv pe partea cealaltă a căii ferate, în Bucureștii Noi.

Referitor la Giulești-Sârbi și Giulești-Țigănie, Charta României Meridionale din 1864 e destul de clară (imagine): partea dinspre mănăstire e "Sârbi", mai jos e "Țigănie" și nu mai sunt alte sate până în oraș (care începea probabil dincolo de actuala Gară de Nord), deci ar corespunde mai degrabă zonei "16 Februarie". Pentru Giulești-Sărindar mai trebuie să citesc, dar pare a include Giulești Țigănie, Sârbi și Rudeni.

Având în vedere cele de mai sus, ar trebui să avem un articol separat pentru 16 Februarie (cartier) sau nu?--Strainu (دسستي‎28 aprilie 2020 17:25 (EEST)[răspunde]