Discuție:Ecuație de gradul al doilea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nuvola apps edu mathematics-p.svgArticolul Ecuație de gradul al doilea este un subiect de care se ocupă Proiectul Matematică, o inițiativă de a construi o listă cuprinzătoare și detaliată cu informații despre matematică Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
TopAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa top pe scala de importanță.

PDVN[modificare sursă]

Există denumirea (in)ecuatii/(in)egalități pătratice in cartile de geometrie analitică, așadar e contrar PDVN eliminarea denumirii ecuație pătratică din articol.--86.125.162.15 (discuție) 14 martie 2011 17:02 (EET)

Ecuații[modificare sursă]

[importat de la Discuție Utilizator:79.116.78.44]

Domnule, nu știu ce profesiune ai dumneata, dar ceea ce faci la articolele legate de algebra elementară nu este corectă. Eu nu sunt matematician, însă cunosc la fel de bine teoria, practica și mai ales terminologia matematică ca oricare matematician de profesie (asta e o condiție trivială pentru a-mi putea exercita profesiunea de fizician și de energetician). Vă rog foarte mult nu modificați terminologia, chiar dacă unele sintagme vi se par logice. Ecuația de gradul al doilea nicicând nu s-a numit pătratică. În geometria analitică se face vorbire de forme pătratice (sigur, la nivel elementar, reductibile la ecuațiile de gradul doi de o variabilă reală). Dar aste este deja, o altă „mâncare de pește”! Lăsați definiția așa cum apare, dacă chiar doriți să contribuiți la dezvoltarea subiectului, vă invit să scrieți în corpusul articolului, dar numai informații ce sunt corecte din punct de vedere științific și lingvistic.--ZOLTAN (discuție) 21 martie 2011 00:30 (EET)

adus de la wp:reclamații

Ecuația de gradul doi se numește și ecuație pătratică ([1], [2], [3]), ... Văd că se vorbește de terminologie greșită și alte bla-bla-uri dar e plin de surse care folosesc aceste terminologii (mă refer acum strict la cele două exemple).--Danutz (discuție) 9 aprilie 2011 03:02 (EEST)

[adus de la Discuție Utilizator:Danutz]

  • ecuație pătratică: denumirea consacrată este ecuație algebrică de gradul al doilea, așa ați învățat și dumneavoastră și așa învață și actualii elevi. Ecuația algebrică de gradul doi are mai multe forme: standard, normală, canonică-numită uneori: pătratică. Deci: denumirea de ecuație pătratică (folosită mai mult în geometria analitică) este denumirea unei forme a ecuației de gradul doi, de multe ori utilizată abuziv, zic eu, pentru a desemna noțiunea de ecuație de gradul al doilea. Termenul, apare totuși, în multe din publicații (mai ales electronice), fie ca o abreviere, fie ca traducerea nu tocmai fericită a termenului englezesc quadratic equation. Și mai grav este să spunem ecuație cuadratică, fiindcă pe românește, aceasta înseamnă cu totul altceva decât ecuația de gradul al doilea. Mai mult, este de preferat evitarea denumirii de ecuație pătratică din cauza posibilității confuziei cu „forma pătratică”: Forma biliniară simetrică g ce definește în mod unic forma pătratică h se numește forma polară sau forma dedublată asociată lui h (e un concept din teoria spațiilor vectoriale).

--ZOLTAN (discuție) 10 aprilie 2011 01:56 (EEST)

adus de la ut/Solt

Referitor la ecuația pătratică, sigur noi toți o cunoaștem ca „ecuație de gradul 2”, dar în cazul dat Baican doar a adus o denumire alternativă. Într-adevăr, nu știam că în română ecuația pătratică reprezintă doar o ramură a ecuațiilor de gradul 2, dar totuși există un număr mare de surse care folosesc termenul acesta (linkurile/sursele pe care le-am dat la Wikipedia:Reclamații le-am ales cu atenție ca să fie publicate în surse educaționale, nu să fie doar niște referate gen referat.ro). Asta nu înseamnă neapărat că e corect ce au scris oamenii aceștia, dar nici nu te poți aștepta ca un novice când scrie articole pe Wikipedia să prindă aceste nuanțe.--Danutz (discuție) 10 aprilie 2011 17:25 (EEST)