Discuție:Distribuția geografică a limbii române

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Absolut, cum este acum este cel mai bine.--Danutz 24 Ian 2004 04:35 (PST)


(Top-posting, citeste de jos in sus) Nu cred să fie o problemă să intre ca informație alternativă și rezultatele studiului la care se referă autorul primului mesaj (bănuiesc Irismeister, dar nu s-a semnat). Nu este nici o încălcare NPOV să pui mai multe date contradictorii în același articol, câtă vreme sunt declinate explicit sursele de informație. --Gutza 24 Ian 2004 03:48 (PST)


Da este adevărat, sau oricum mai probabil. Totuși cum la noi a fost validat recensământul din 2002 așa a fost și la ei validat un recensământ în același an. Nu este o poziție estimativă a guvernului, sunt datele unui recensământ și nu putem noi ca enciclopedie să le contestăm, așa cum în articolul România nu am contestat nici o cifră. --Danutz 23 Ian 2004 17:50 (UTC)

Ai incredere in recensamintele sarbilor? Eu nu am. Aici sunt rezultate ale altor recensaminte:
In 1948, 93,444 citizens of the Yugoslavia declared that they belonged to the Vlach ethnic group; soon thereafter, in 1954, this number dwindled to a third, i.e. to 28,047. After the 1961 census, this number plummeted to the negligible level of 1,369 persons.
Daca toate acestea au fost adevarate, atunci in 13 ani din Serbia au disparut fara urma 92,000 de persoane. Rapite de extraterestri oare?
De ce trebuie Wikipedia sa creada toate datele oficiale? Ce, guvernele nu mint niciodata? Cel mai bine este sa punem datele oficiale cu un asterisc, sub tabel scriind ca anumite organizatii estimeaza numarul lor intre 200.000 si 500.000.

Numărul de 34.000 face parte din datele oficiale, dar nu este adevărată. Anumite organizatii internationale estimeaza numarul Românilor/Vlahilor din Serbia intre 200.000 si 500.000

Updated (October 2002)
ETHNIC ROMANIANS IN SERBIA
Four organizations of ethnic Romanians (Vlachs) in Serbia signed in a middle of May 2002 a common declaration asking for the right to study their mother tongue in elementary schools and to use it publicly and during religious services. Vlachs asked the Serbian government to participate in the projects aimed to develop cultural traditions of their population.
In Serbia, almost 500,000 Romanians live in the area between the Danube, Morava and Timoc rivers. Serbian authorities consider these people to be an “ethnic group,” without a mother country, as it is with Roma people. Consequently, Vlachs have no right to speak their mother language, to have schools, particular religious services and press or cultural institutions working in their language.
de la http://www.us-english.org/foundation/research/olp/viewResearch.asp?CID=20&TID=1

iar aici e o harta cu regiunile locuite de români

http://www.eliznik.org.uk/RomaniaEthno/maps/srbja2.gif

numarul romanilor din rusia e mult exagerat iar cel din rm invechit. Nu mai sunt 65% ci 72% din populatia Republicii Moldova: Basarabia(78%) si Transnistria(34%).

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

--MihaitzaBot 24 ianuarie 2007 22:34 (EET)

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

--MihaitzaBot 24 ianuarie 2007 22:35 (EET)

mica greseala[modificare sursă]

rog pe un admin sa corecteze tabela de la inceput: sub cuvantul Asia ar trebui sa stea "oficiala", si nu "neoficiala". asta e ce crede NeaNita (discuție) 7 ianuarie 2009 22:51 (EET)

Tabelul este transclus de la Format:Distribuție limba română; îl puteți modifica singur. Dar am impresia că cifrele pentru Israel și Rusia sînt prea rotunde ca să reprezinte rezultatele unui recensămînt. Presupun deci că sînt neoficiale, ori dacă sînt oficiale atunci sînt doar estimări. Nu știu cum stau lucrurile la Kazahstan.
Motiv în plus ca ori de cîte ori aducem cifre la Wikipedia să spunem și de unde le-am adus... — AdiJapan 8 ianuarie 2009 09:40 (EET)