Discuție:Defileele Uzului

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 9 luni de Kun Kipcsak în subiectul Ocoliș sau Aklos, nu Ocloș
Articolul Defileele Uzului este un subiect de care se ocupă Proiectul România, o inițiativă de a îmbunătăți calitatea și acoperirea articolelor Wikipedia legate de România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
MicăAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Mică pe scala de importanță.

Logica formatului "Nu confundați"[modificare sursă]

Ocoliș sau Aklos, nu Ocloș[modificare sursă]

De fapt era Aklos csárda (varianta Ro e Crâșma lui ? - că nu se înțelege prea bine ce e scris, putând fi: Aolaș, dar în nici un caz Akloș) în Planul Director de Tragere 4264 Pârâul Uzului (1917). În harta militară austro-ungară corespondentă File:Kézdi-Vásárhely - 44-46.jpg se poate înțelege orice, Aklos cs., Oclos cs., adică tot cam aia.

Faza e că în sursă e trecut Ocoliș, varianta românizată, așa că de aia am lăsat Ocoliș și corect ar fi să rămână la fel, dar cu varianta corectă în maghiară (Aklos). Se mai întâlnește vânturată și o altă denumire probabil românizată, Ocloș... Poate că la origine a fost ceva de genul "La șura chiorului/orbului" sau "La hambarul chiorului/orbului", în maghiară.

BTW, corect cf. sursei e "La Ocoliș" cu varianta "La Ocloș" întâlnită prin alte părți.Accipiter Gentilis Q.(D) 8 august 2023 00:47 (EEST)Răspunde

Mulțumesc, se pare că e doar o altă denumire care nu corespunde cu ce folosesc oamenii locului. Treaba cu Cleja nu e prima, am mai dat de dealul „Oușoru” din Târgu Ocna, trecut astfel pe toate hărțile românești, dar în realitate oamenii îi spun de cel puțin 100 de ani „Cărbunaru” (probabil și mai vechi, îmi amintesc că l-am găsit și într-un studiu geologic al unui german). Aici cred că cel mai bine este de menționat toate denumirile găsite.--Kun Kipcsak (discuție) 8 august 2023 08:53 (EEST)Răspunde