Discuție:Cromozom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
DNA Double Helix.pngArticolul Cromozom este un subiect de care se ocupă Proiectul Genetică, o inițiativă de a construi un compendiu cuprinzător și detaliat de informații despre genetică Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
TopAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa top pe scala de importanță.

Transfer de text[modificare sursă]

Am transferat aici textul pe care îl consider nerelevant pentru subiectul general "Cromozom" și care nu are referințe. --Pocor (discuție) 29 martie 2012 15:10 (EEST)


O echipă de la institutul Sanger (Cambridgeshire, Marea Britanie) a realizat segmentarea a 99% din cromozomul X, circa 1.098 de gene. Un al doilea studiu efectuat pe genele inactive ale cromozomului X, condus de Laura Carrel de la Penn State College of Medecine din Hershsey (Pennsylvania), arată că 75% dintre gene sunt inactive în permanență, circa 15% scapă inactivării iar restul de 10% sunt inactive la anumiți cromozomi X. Mai exact, unul dintre cei doi cromozomi X este inactiv. Acest lucru sugerează că femeile sunt foarte diferite în schema de expresie a genelor lor, fapt ce nu era cunoscut înainte, și că femeile sunt mult mai complexe decât bărbații, cel puțin în privința genotipului, potrivit Nature. Informația genetică din cromozomul X ar putea ajuta la diagnosticarea unor maladii precum hemofilia, daltonismul, autismul, obezitatea și leucemia. Laura Carrel a explicat că bărbații sunt mai expuși mutațiilor genetice și bolilor de acest tip tocmai pentru că nu au un cromozom dublu care ar putea să "compenseze" greșelile codului genetic. În anul 2008,geneticianul Solomon Vlad a făcut un raport despre modificarea perechii de cromozomi 1 și prevenirea alterării acestora.