Discuție:Civilizația minoică

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 12 ani de Terraflorin în subiectul Cronologie

Am o mare dilema:

exista vre-o diferenta intre MINOAN si MICENIAN? avand in vedere faptul ca aceste doua cuvinte sunt interpretari ale cuvantului din limba engleza: MINOAN

Multumesc!


Civilizația minoică a fost o civilizație din epoca bronzului care a apărut pe insula Creta și înflorit din aprox. secolul al XXVII-lea î.Hr. până în secolul al XV-lea î.Hr.. A fost redescoperită la începutul secolului datorită activității arheologului britanic Arthur Evans. Will Durant se referiră la civilizația minoică ca „prima legătură din lanțul Europene”. Se consideră că primii locuitori ai Cretei au venit pe insulă înainte de cca. 128000 î.Hr., în timpul paleoliticul mijlociu. Cu toate acestea, până în anul 5000 î.Hr. nu au existat semnele unei agriculturi avansate.

Apariția ei și perioadele de bruscă înflorire întrerupte de cataclisme rămân un mister.

Cronologie[modificare sursă]

  • Din perioada 4000 - 2000 î.Hr. s-au găsit urme de civilizație primitivă, tehnic și cultural (topoare de piatră, cuțite de obsidian, peșteri de locuit sau peșteri cimitir).
  • În perioada 2800 - 2500 î.Hr. apare metalurgia aramei (datorită unei presupuse migrări a unor populații din Asia Mică).
  • În perioada 2500 - 2000 î.Hr (cultura minoică timpurie) se dezvoltă epoca bronzului, se folosește scrierea pictografică și se consolidează epoca sclavagistă. Vasele de piatră sunt șlefuite, bijuteriile sunt din aur, armele de bronz și sigiliile arată apariția unei tehnologii superioare celei din Grecia continentală, Asia Mică sau din insulele Mării Egee.
  • În perioada 1900 - 1700 î.Hr. are loc apogeul culturii minoice mijlocii, se generalizează metalurgia bronzului și roata olarului. Palatele sunt împodobite luxos, flota creatană de război domină Mediterana orientală.
  • În perioada 1700 - 1600 î.Hr. o catastrofă (probabil seismică) distruge flota, porturile, așezările, toate marile palate, o sută de ani simțindu-se din greu efectul crizei.
  • În perioada 1600 - 1500 î.Hr. reîncepe perioada de înflorire, marile palate se reconstruiesc prin stil arhitectural nou cu metode foarte avansate pentru acea perioadă. Totul este distrus de o nouă catastrofă în anii 1500 î.Hr., dar Creta se reface mai repede.
  • În 1500-1400 î.r. cele trei regate se unifică sub dinastia Minos din Cnossos. Creta are colonii în tot bazinul Mediteranei, Mării Negre dar și în Orientul Îndepărtat.
  • În perioada 1400 - 1200 î.Hr. - invazia aheenilor (din Grecia continentală), popor oarecum civilizați față de următorul val de cotropitori, cretanii se elenizează superficial și își păstrează autonomia politică. Palatul din Cnossos este parțial distrus.
  • În perioada 1200 - 1100 î.Hr. - invazia dorieniilor (din Pen. Balcanică), popor înapoiat cultural care distrug definitiv superba civilizație cretană.

--Terraflorin (discuție) 29 ianuarie 2012 09:02 (EET)Răspunde