Sari la conținut

Discuție:Castrul roman Potaissa

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 13 ani de Mihai Andrei în subiectul Ce inseamna Potaissa?

Ce inseamna Potaissa?

[modificare sursă]

Ce inseamna Potaissa? Stie cineva semnificatia numelui? Vad ca alte versiuni sunt :Patavissa, Patabissa, Patauissa, Patrouissa, Patreuissa. Considerand ca acest castru avea patru porti, sa insemne numele oare... "Patru Uși"? Poate e o exagerare, dar ma tot gandesc la celebrul ansamblu de muzica populara, Frații Petreuș, poate e vreo legatura de nume, ceva in genul "piatra, pietricica" sau similar. Fiindca in apropiere avem Cheile Turzii, e posibil ca Potaissa sa insemne "poteca" sau "posada"(trecatoare stramta intre munti). Ma gandesc si la frunza-copacul de stejar de pe stema orasului Turda(similar cu grecescul "drus" sau celticul "druid-druwid", insemnand "stejar") care seamana cu o "spade"(pronuntat "speid") pe care noi o numim "inima neagra", "pica" sau "frunza" la jocul de carti. Sau poate Potaissa are vreo legatura cu cuvantul "podiș". Bigshotnews (discuție) 20 decembrie 2010 11:51 (EET)Răspunde

Numele Potaissa se pare că a parcurs în cursul secolelor o evoluție toponimică:
- Pataouissa / Patrouissa / Patruissa / Patavissa (denumiri probabil dacice, din epoca preromană).
- Geograful Ptolemeu (87-165 d.C., în "Geographia III", 8, 4, redactată în jurul anului 150 d.C.) numește localitatea pe harta sa Patreuissa, ceea ce este, probabil, o coruptelă a numelor anterioare dacice.
- Juristul Ulpian, pe vremea lui Septimius Severus (împărat între 193-211 d.C.) amintește de un Vicus Patavissensium (numit așa până aprox. în anul 190 d.C.), când evoluase deja suficient pentru a fi ridicat la statutul juridic urban.
- Forma cea mai des folosită și atestată în perioada romană și postromană este Potaissa. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.181.132.120 (discuție • contribuții).