Discuție:Syngnathinae

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Discuție:Ace de mare)

Subțire prezentarea. Vezi și [Syngnathidae].--Miehs (discuție) 27 iulie 2009 17:11 (EEST)[răspunde]

Nu prea se mai înțelege care este titlu corect. Ac de mare nu-i tot aia cu Ace de mare și Singnatide. În cazul în care Singnatide este diferit necesită articol separat.Sebimesaj 27 iulie 2009 19:06 (EEST)[răspunde]

Titlu

Relatia este urmatoarea:

familia Syngnathidae cuprinde subfamilia acelor de mare. Aceasta, la randul ei contine mai multe specii, numite ace de mare.

In versiunea romana avem o pagina deja pentru o anumita specie (intitulata „Ac de mare”) si avem una pentru subfamilie (intitulata „Ace de mare”) - adaugata de mine.

Pentru intreaga familie nu avem (inca) un articol.

Daca aveti propuneri de modificare/imbunatatire, va rog sa le puneti aici si o sa modific acele articole.

Mersi!

Asilviu (discuție) 27 iulie 2009 19:17 (EEST)[răspunde]

Gata, înțeleg: SingnatideAce de mareAc de mare. Mulțumesc frumos pentru răspuns.Sebimesaj 27 iulie 2009 19:57 (EEST)[răspunde]
Cele două articole, Ac de mare și Ace de mare, au titluri cvasiidentice, diferă doar numărul, și potențial pot crea confuzie. Cred că cel mai bine ar fi să aibă fiecare articol titlul științific (Syngnathidae, respectiv Syngnathus rubescens), iar Ac de mare și Ace de mare să redirecționeze spre unul din ele, sau spre o pagină de dezambiguizare. —Andreidiscuție 27 iulie 2009 20:02 (EEST)[răspunde]

Problemele existente[modificare sursă]

Ca să nu existe probleme trebuia ca prima dată să se scrie o clasificare a Regnului Animalia. Această clasificare ar fi Clasificarea Regnului Animalia după Georgescu 1997. Dacă mergem după Georgescu 1997 ar trebui să găsim undeva o clasificare a Increngăturii Pisces. Aceasta nu există în Wikipedia. Ce există la articolul Pește nu poate fi luat în seamă deoarece nu este dată sursa și nici nu sunt scrise unitățile sistematice. Pe această clasificare a încrengăturii Pisces s-ar scrie articole cu caracterele generale ale unităților sistematice respective (pentru ordin, familie, gen specie și subspecie). Evident că vor fi prezentate și alte clasificari însă una va fi de bază.

În situația actuală cu mai multe clasificări nu se poate pune ordine.

O soluționare parțială și provizorie ar fi o improvizație. Luăm o clasificare de undeva și lucrăm pe ea, cum ar fi clasificarea de mai jos.

Clasificarea După Grossu 1974

Observație. Toate speciile de mai sus se întâlnesc în Marea neagră.--Jean (discuție) 27 iulie 2009 20:46 (EEST)[răspunde]

Deficiențe[modificare sursă]

  • La articolul Ace de mare
    • Nu apare foarte clar că acest articol se referă la familia Singnatide. Rezolvat;
    • „ De altfel, numele familiei din care fac parte – Syngnathidae”. Aici apare o redirecționare catre familiei care nu ar fi cazul să mai existe. Rezolvat.
    • O problemă majoră. Nerezolvată. Titlul articolului se referă la ace de mar. Aceasta presupune ca toate speciile din această familie poartă numele popular de ac de mare. Lucruile nu stau așa. Astfel din această familie fac parte și căluții de mare și peștii cu denumirea de ață de mare. Confirmarea aici [1] Acesta este dezvantajul folosirii pentru unități sistematice mari, cum este familia, a denumirilor populare.

Propunerea pentru rezolvarea problemei este să se treacă la denumirea științifică. --Jean (discuție) 28 iulie 2009 11:02 (EEST)[răspunde]

Rezolvari și probleme[modificare sursă]

Am modificat pagina „Ace de mare” astfel incat acum descrie subfamilia respectiva, si nu toata familia (care cuprinde si calutii de mare).

Am modificat titlul paginii „Ac de mare” cu „Ac de mare comun”.

Nerezolvat: linkuri de la „ace de mare” la „Ac de mare comun”. de la cautarea cu „ac de mare” ar trebui sa existe trimitere si catre pagina „Ace de mare”.

Asilviu (discuție) 29 iulie 2009 18:45 (EEST)[răspunde]

Problemă și propunere[modificare sursă]

Este adevărat ca prin schimbarea unității sistematice de la familie la subfamilie se scapă de căluții de mare. Dar mai rămân 2 probleme:

1. Ața de mare (Nerophis ophidion) care face parte din această subfamilie și care prin acest titl al articolului este exclusă.

2. În afara de acest Nerophis ophidion se mai pune problema daca toate speciile din cele 51 de genuri, care multe nu sunt în fauna tării noastre, au denumirile populare în limbile respective de ac de mare. Dacă una din specii are o altă denumire, traducerea ar fi alta decât ac de mare, și atunci titlul articolului nu este corect.

Rezolvare.

Schimbarea denumirii articolului cu denumirea familie sau subfamiliei în funcție de ale cărei categorii sistematice sunt prezentate caracterele. Apoi daca avem articolul pentru subfamilie facem redirecționări pentru ac de mare cât și pentru ață de mare catre denumirea științifică a subfamiliei. Deci cine va căuta ac de mare, sau ață de mare, va ajunge la subfamilie unde va da și de denumirile populare. Apoi, dacă una din speciile care nu sunt la noi în țară ar avea o altă denumire (dau un exemplu fantezist) și s-ar chema liță de mare atunci s-ar efectua o nouă redirecționare.

Această propunere ar trebui aplicată pentru toate articolele nu numai pentru acesta, și astfel s-ar elimina confuziile cum sunt eliminate în literatura de specialitate prin folosirea denumirilor științifice. Un utilizator care nu are nici o idee de folosirea denumirilor științifice nu ar fi afectat deloc, el folosind denumirile populare.


--Jean (discuție) 29 iulie 2009 17:44 (EEST)[răspunde]