Sari la conținut

Syngnathinae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Syngnathinae
Acul de mare aligator Syngnathoides biaculeatus
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Actinopterygii
Ordin: Syngnathiformes
Familie: Syngnathidae
Subfamilie: Syngnathinae
Genuri

Listă de genuri

Acele de mare (subfamilia Syngnathinae) sunt pești lungi și subțiri care trăiesc în apele litorale ale mărilor temperate și tropicale. Subfamilia cuprinde, după ITIS, 51 de genuri cu circa 150 de specii. Acestea trăiesc în principal printre algele din apele puțin adânci. Înoată în poziție verticală printre tulpinile plantelor marine, ascunzându-și astfel corpurile de culoare verzuie sau măslinie. Acele de mare sunt înrudite cu căluții de mare și, asemenea lor, au corpul acoperit cu un fel de plăci sau inele osoase, iar botul este alungit precum un tub. De altfel, numele familiei din care fac parte – Syngnathidae – înseamnă „cu fălcile unite” („syn” înseamnă împreună sau fuzionat, iar „gnathus” – maxilare).[1] Aceasta este de fapt o trăsătură și a celorlalți membri ai familiei – căluții de mare și dragonii de mare.

Se hrănesc cu plancton pe care îl sorb din apa din jur. Acele de mare se aseamănă cu căluții de mare și în obiceiurile lor de înmulțire. Masculul poartă icrele fertilizate cu el până când acestea eclozează.

Clasificare după ITIS:[2]

  1. ^ en Sara A. Lourie, Amanda C.J. Vincent and Heather J. Hall: Seahorses: An Identification Guide to the World's Species and their Conversation. London: Project Seahorse, 1999
  2. ^ en Syngnathinae (TSN 644844). Integrated Taxonomic Information System.
  3. ^ en Phyllopteryx (TSN 644854). Integrated Taxonomic Information System.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Alte proiecte Wikimedia conțin de asemenea materiale despre acest subiect:
Categorie la Commons
Syngnathinae la Wikidata
Wikispecii