Discuție:Abuz în serviciu

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Abuz în serviciu este un subiect de care se ocupă Proiectul Drept, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre drept Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Format nav[modificare sursă]

Abuz in serviciu e infractiune de serviciu si nu de coruptie.

Consider ca existe argumente serioase pt ca abuzul in serviciu sa nu fie trecut in seria coruptie. In primul rand, pt ca Noul Cod penal afectează un capitol distinct infracțiunilor de corupție (Capitolul I, luarea de mită, darea de mită, traficul de influență, cumpărarea de influență), în raport cu grupa infracțiunilor de serviciu, cuprinse separat în capitolul II al Titlului V al Codului penal (delapidarea, purtarea abuzivă, abuzul în serviciu, neglijența în serviciu, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, uzurparea funcției, conflictul de interese, violarea secretului corespondenței, divulgarea secretului de stat, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, neglijența în păstrarea informațiilor, obținerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri).

În acest context, cu se poate observa că instituirea unui capitol distinct, care reglementează infracțiunile de corupție este legitimată de ratificarea de către România a Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la 31 octombrie 2003, prin Legea nr. 365/15 septembrie 2004, care stipuleaza clar separea celor doua forme de comportament.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Prku (discuție • contribuții).

Strict tehnic, nu este propriu-zis o infracțiune de corupție, dar sursele secundare cam toate o asociază ei, deci își are locul acolo. Ea însoțește aproape întotdeauna infracțiunile de corupție (darea de mită, traficul de influență de obicei au ca obiectiv instigarea la un astfel de abuz; dacă trece ceva timp, mita și traficul de influență în sine sunt greu de demonstrat, dar abuzul este e obicei trasabil și el rămâne vârful icebergului care e anchetat de instituții). De aceea, de exemplu în România, anchetarea abuzului în serviciu e de competența DNA, o structură orientată special către combaterea corupției. —Andreidiscuție 6 noiembrie 2017 10:34 (EET)[răspunde]
Faptul ca in wikipedia in romana se gaseste asa nu face decat sa intareasca in opinia publica o parere absolut gresita si anume ca abuzul in serviciu ar fi infractiune de coruptie. Tocmai pentru ca DNA nu mai reusea de nici o culoare sa faca dosare de coruptie (nu tu flagrant, doar denunturi), a fost nevoie de modificarea codului penal (Alina Bica + Predoiu) tocmai pentru a baga in competenta DNA-ului abuzul in serviciu... --Vlad|-> 13 noiembrie 2017 16:09 (EET)[răspunde]