Discuție:Încăierarea de la Bender

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Reprezentări figurate[modificare sursă]

Iertare, nu m-am putut abține de la un link atât de sugestiv:

The „Kalabalik” at Bender, versiune LEGO :D

Rugăminte: A nu se introduce în articol! --Pafsanias (discuție) 12 decembrie 2013 01:09 (EET)[răspunde]

Știe cineva dacă (și cum) a fost tradus în limba română titlul acestei comedii?
Nu a rulat în România. --Bătrânul (discuție) 12 decembrie 2013 06:36 (EET)[răspunde]

Manifestări științifice[modificare sursă]

Conferința internațională „Pe când Suedia era guvernată din Moldova” a avut loc în Sala Albastră a Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei în zilele 1-2 februarie 2013. Conferința a fost consacrată aniversării a 300-a de la calabalâcul de la Varnița și aflării regelui Suediei Carol XII la Bender și Varnița în perioada 1709-1713. Pentru mai multe detalii, a se vedea: http://www.nationalmuseum.md/ro/events/page_2 --Pafsanias (discuție) 12 decembrie 2013 10:55 (EET)[răspunde]

Sursă românească veche[modificare sursă]

Relatarea lui Ion Neculce, contemporan al evenimentului, în Letopisețul Țării Moldovei, cap. XX:

„Până de la o vreme, mâniindu-să împărăția pe Șfed, au poroncit numai să-l pornească cu sila, dacă nu va de bună voie.
Deci gătind oaste, au mărsu să-l iei cu dè-sila. Iar el s-au închis în curțile lui la Varneță, unde ședè, și s-au apucat să se bată cu turcii, să nu să dè. Și inicerii încă oarecum ținè în partea Șfedului și nu vrè să-i facă rușine. Că nici vrè să dè șfedzii cu sinețe în iniceri, nici inicerii în șfedzi, ce sta împregiurul curților inicerii la gazda Șfedului. Și să mira pașa și cu Smail-efindis cum or face poronca împărătească, că să tămè pașa să nu facă zorba inicerii și asupra lui. Și striga inicerii: „Pentru ce să facem noi rușine acestui craiu, oaspe ce-au vinit la noi?”
Deci pașa au chemat pre un agă a lui de iniceri și l-au trimis să grăiască cu craiul, să nu s-apuce de gâlceavă cu o împărăție, că apoi poate să pieie. Și l-au învățat pre acel agă în taină, vădzind că nu priimește craiul, când a ieși de la craiul afară, să dzică către iniceri: „Noi iniceri ținem cu dânsul, iar el mai tare ne suduiește pre noi decât pre pașa și ne dzice că suntemŭ niște oameni blăstămaț, și nu să miră el de noi.” Și făcând acel agă așè, cum au audzit inicerii acea voroavă, s-au și mâniet și au început a slobodzi focul în șfedzi. Ia șfedzii deodată sta, gândidu-să că le sunt prieteni, neștiind pentru vicleșugul ce-au făcut aga de iniceri, căci craiul nu suduie prè iniceri.
Deci de la o vreme s-au închis în casă, de să bătè, păn’ ce-au dat foc caselor. Și ardzând casele, așè l-au prinsu, și păn-a-l prinde, au omorât cu mâna lui vro cinci, șese iniceri. Și el încă să rănisă. Numai au învățat pașa pre câțva turci să-l apuce, să nu-l omoară inicerii, că, de l-ar fi lăsat, l-ar fi omorât. Și așè apucându-l, l-au dus în curțile pașii, de l-au ținut acolo cu vartă, păn-au venit răspunsu de la Udriu.”
(ediția Litera Internațional, București - Chișinău, 2001, pp. 252-253)

Cred că ar merita citat, ori cel puțin introdus la referințe. --Pafsanias (discuție) 13 decembrie 2013 22:36 (EET)[răspunde]