Discuție:Éva Székely

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Logo CEE Spring
Logo CEE Spring
Acest articol a fost scris de Donarius în cadrul concursului Wikimedia CEE Spring 2023 și se referă la un subiect din Ungaria, secțiunea Sport

Tatal Evei[modificare sursă]

Parintii Evei sunt Andor Szekely si Maria Schwitzer. https://www.nytimes.com/2020/03/06/sports/olympics/eva-szekely-dead.html

Afirmatia originala din text precum ca tatal Evei ar fi fost secui (maghiar transilvănean) nu este referentiata iar fata, Eva, este in mod neechivoc de origine evreiasca. si aici.

Problema a inceput de la traducerea din versiunea engleza a paginii, versiunea wiki in maghiara spune numai ca tatal provine din Transilvania si acest lucru apare si in surse secundare, inclusiv pagina 42 aici intr-un capitol despre supravietuirea Evei la Budapesta in perioada Holocaustului.

Am folosit surse primare privind tatal Evei de pe site-uri cu documente genealogice pentru a modifica faptul ca familia era evreiasca si ca "tatăl ei, născut Goldstein în satul Vâlcele (azi în jud. Covasna), și-a maghiarizat numele în Székely în 1912 la Budapesta."

De ex. actul casatoriei dintre parintii Evei, Andor Szekely si Maria Schweitzer este pe Familysearch. Printre detaliile partilor, apare si locul (Elopatak / Valcele) si data nasterii lui Andor Szekely, iar tatal lui Andor Szekely este Ferencz Goldstein.

Cum se explica faptul ca tatal se numeste Goldstein si fiul Szekely? Pe Geni apare informatie citata din documente arhivistice maghiare privind schimbarea numelui lui Andor in 1912 la Budapesta :

"Felvett vezetéknév: Székely Eredeti (alias) vezetéknév: Goldstein Utóneve(k): Andor Vallása: izr. Lakhelye: Budapest Polgári állása: kk. magánhiv. Születési helye: Előpatak Születési éve: 1890 Kora: 22 Az engedélyt tartalmazó BM rendelet száma/évszáma: 130783/1912"

Traducere (Google translate): "Nume înregistrat: Székely Nume original (alias): Goldstein Prenume: Andor Religie: izr. Reşedinţa: Budapesta Poziţia civilă: kk. adresa privata Locul nașterii: Elöpatak Anul nașterii: 1890 Vârsta: 22 Numărul/anul decretului BM care conține permisul: 130783/1912"

Informatie este sintetizata si pe un site genealogic (pe FB) care posteaza si inregistrarea nasterii lui Andor Goldstein.

Copiile din registrele de stare civila din siteurile de genealogie precum Geni si Familysearch sunt o sursa primara si pot fi folosite ca sprijin pentru informatie din surse secundare (precum faptul ca tatal este din Transilvania), dar fara cercetare originala.

In afara de sursele primare de mai sus, nu am gasit deocamdata surse secundare privind schimbarea numelui lui Andor din Goldstein in Szekely.

N1of2 (discuție) 29 iunie 2023 02:49 (EEST)[răspunde]