Dionisie M. Pippidi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dionisie M. Pippidi
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Craiova, România[1] Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România[1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLiliana Iorga[*] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiAndrei Pippidi Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieelenist[*]
epigrafist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[2] Modificați la Wikidata
Membru titular al Academiei Române

Dionisie Mihail Pippidi (n. 17/30 decembrie 1905, Craiova – d. 19 iulie 1993, București) a fost un arheolog, epigrafist și istoric român, membru titular al Academiei Române. A fost șef de săpături pe șantierul de la Histria.

A fost bursier al Școlii române din Roma între anii 1931-1933. În 1964, Dionisie Pippidi a fost decorat cu Steaua Republicii Socialiste Române.[3]

Familia[modificare | modificare sursă]

Dionisie Pippidi s-a căsătorit, în 1943, cu Liliana Iorga, una dintre fiicele lui Nicolae Iorga. Fiul lor este istoricul Andrei Pippidi.

Opera[modificare | modificare sursă]

A publicat numeroase cărți și studii privitoare la orașele grecești de pe litoralul Mării Negre. Printre acestea menționăm -Din istoria Dobrogei. Geți și greci la Dunărea de Jos din cele mai vechi timpuri pînă la cucerirea romană[4], în colaborare cu D. Berciu, București 1965, Contribuții la istoria veche a României, 1967, Studii de istorie a religiilor antice, București, 1969[5]. De asemenea, a editat un corpus de inscripții -Inscriptiones Scythiae Minoris Graecae et Latinae[6] (Inscripțiile din Scythia Minor  grecești și latine, București, 1983); primul volum al acestei serii reunește inscripțiile descoperite pe teritoriul orașului Histria, precum și pe cele din împrejurimile acestuia. A redactat studiul introductiv și comentariile la o ediție a Iliadei, (traducerea George Murnu)[7], apărută la Editura de Stat pentru Literatură și Artă în 1957. Deși cercetările au avansat de la momentul publicării acestor volume, contribuțiile sale rămîn semnificative pentru acest domeniu de studiu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Arheologi.ro, accesat în  
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ Systems, Indaco, Decretul nr. 500/1964 pentru conferirea unor ordine si medalii (în Romanian), Lege5 
  4. ^ Pippidi, D. M. (), Geţi şi greci la Dunărea de Jos: din cele mai vechi timpuri pînă la cucerirea romană, Editura Academiei Republicii Populare Române, accesat în  
  5. ^ „Studii de istorie a religiilor antice – D.M. Pippidi”. Default Store View. Accesat în . 
  6. ^ „Inscr. Scythiae Minoris graecae et latinae I. Histria et vicinia [IScM I] - PHI Greek Inscriptions”. inscriptions.packhum.org. Accesat în . 
  7. ^ „Iliada (trad. Murnu)” (în engleză). dokumen.pub. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]