Delacroix (stație de metrou din Bruxelles)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Informații generale
AdresăComuna Anderlecht,
Regiunea Capitalei Bruxelles
Coordonate50°50′42″N 4°19′28″E ({{PAGENAME}}) / 50.84500°N 4.32444°E
Linii MIVB-STIB
Metrou
StructurăAeriană
Nivele2
Peroane1 central
LiniiMetrou: 26
Istoric
Deschisă
ElectrificatăDa
Alte informații
Proprietar MIVB-STIB
Servicii
Stația precedentă   Metroul din Bruxelles   Stația următoare
către Elisabeth
Linia 2
către Simonis
Linia 6
Locația
Delacroix (stație de metrou din Bruxelles) se află în Metroul din Bruxelles
Delacroix
Delacroix

Delacroix este o stație de metrou situată în comuna Anderlecht, în Regiunea Capitalei Bruxelles din Belgia. Stația este amplasată lângă strada Delacroix, aproape de limita administrativă cu comuna Molenbeek-Saint-Jean.[1] Delacroix este o stație construită aerian, deoarece linia de metrou traverează în acel loc Canalul Bruxelles-Charleroi.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Delacroix a fost inaugurată pe 4 septembrie 2006 și a fost, până pe 4 aprilie 2009, stația terminus a liniei 2. Segmentul Clemenceau – Delacroix a fost prima fază a execuției liniei de metrou care înconjoară zona centrală a orașului. Pe 4 aprilie 2009 a fost dată în funcțiune și cea de-a doua fază, și anume prelungirea liniei între Delacroix și Gara de Vest. Din anul 2009, stația este traversată zilnic de trenurile liniilor 2 și 6.

Denumirea stației provine de la numele prim-ministrului belgian Léon Delacroix.[2] Cu ocazia inaugurării ei, numeroși urmași ai acestuia au călătorit în prima ramă de metrou care a realizat legătura Delta – Delacroix.

Construcția stației a costat 31.6 milioane de euro.[1]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Stația de metrou este poziționată paralel cu strada Delacroix, la est de Canalul Bruxelles-Charleroi, pe care linia de metrou îl traversează pe un pod. Stația Delacroix, deși situată la înălțime pentru a permite traversarea canalului, este complet acoperită. Stația este înzestrată cu un peron central, cele două linii fiind poziționate de o parte și de cealaltă a acestuia. La ambele capete ale peronului sunt prevăzute ieșiri, una către strada Birmingham, cealaltă către cheiul Fernand Demets și către cheiul Industriei, situat pe malul celălalt al canalului. Accesul către cheiul Industriei se face prin intermediul unui pod pietonal acoperit, amplasat între cele două linii, care traversează și el canalul.

Pe pereți, de-a lungul liniei, este expusă lucrarea „Cohérences” (în română Coerențe) a pictorului belgian Thierry Bontridder, care descrie mișcarea universului.[3][4] Cabluri tensionate din oțel inoxidabil formează spirale în diferite direcții, o referință la diferitele direcții de călătorie ale pasagerilor metroului.[4] Exteriorul stației Delacroix este finisat cu un model alcătuit din rânduri orizontale succesive de piatră de culoare deschisă, respectiv închisă.

Legături[modificare | modificare sursă]

Linii de metrou ale STIB[modificare | modificare sursă]

  • 2 Simonis – Elisabeth
  • 6 Roi Baudouin / Koning Boudewijn – Elisabeth

Linii de autobuz ale STIB în apropiere[modificare | modificare sursă]

  • 89 Bockstael – Westland Shopping

Locuri importante în proximitatea stației[modificare | modificare sursă]

  • Abatorul și piața abatorului din Anderlecht;

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Daglicht in Delacroix” (în neerlandeză). De Standaard. . Accesat în . 
  2. ^ Alexander Verstraete (). „Léon Delacroix: de "eerste" premier van België” (în neerlandeză). Radioteleviziunea Flamandă vrt. Accesat în . 
  3. ^ „L'ART DANS LE MÉTRO À ANDERLECHT” (PDF) (în franceză). Pagina oficială a comunei Anderlecht. p. 6. Accesat în . 
  4. ^ a b „L'art à Bruxelles passe aussi par le métro” (PDF) (în franceză). Pagina oficială a MIVB-STIB. p. 15. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]