Deinotherium

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dinoteriul fosil de la Muzeul Antipa.
Reconstituirea speciei Deinotherium (desen).

Deinotherium (Dinoterium) însemnând = animalul (therion) îngrozitor (deinos) a fost unul din cele mai mari mamifere care au existat, fiind înrudit cu elefantul de astăzi, fără să aparțină aceleiași linii de evoluție. Înălțimea varia între 3,5 și 5 m. Au fost descrise trei specii: europeană (Dinotherium giganteum, descoperit in 1829 în Germania), cea mai mare, a trăit din mijlocul miocenului până în pliocen (forma gigantissimum, găsită în 1891 în România), indiană, și africană (cu fosilele cele mai recente din pleistocen).

Caracteristici sunt colții foarte mari îndreptați în jos și fixați pe maxilarul inferior, spre deosebire de cei ai elefanților prezenți.

Deinotherium pe teritoriul României de azi[modificare | modificare sursă]

Unicul schelet complet de Deinotherium giganteum a fost descoperit în România, în anul 1894, de către geologul Grigoriu Ștefănescu, în apropiere de localitatea Mânzați, județul Vaslui. Scheletul acestui deinotherium, cu o înățime de 4,50 m, este expus la muzeul Grigore Antipa din București.

În anul 2015, paleontologii bârlădeni și cei ieșeni au găsit în malul unui drum comunal de la ieșirea din localitatea vasluiană Gherghești fragmente de fildeș, femur, tibie și centura pelviană din specia Deinotherium Giganteum, care a trăit în epoca Miocenului Superior.[1] Animalul avea peste patru metri înălțime și aproximativ 3,5-4 metri lungime.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]