Degradare Edman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Degradarea Edman este o metodă de secvențiere a aminoacizilor din structura unei peptide, și a fost dezvoltată de către Pehr Edman.[1] În această metodă, aminoacidul amino-terminal din catena polipeptidică este clivat și izolat, fără să fie afectate celelalte legături din catenă.

Mecanism de reacție[modificare | modificare sursă]

Degradarea Edman se realizează cu izotiocianat de fenil; acesta reacținează cu grupa amino N-terminală, în condiții alcaline blânde, formând un derivat de feniltiocarbamoil. În condiții acide, acest intermediar este transformat într-un derivat de tiazolinonă, care se poate izola selectiv prin extracție cu un solvent organic și poate fi tratat cu un acid formând o feniltiohidantoină (FTH) mai stabilă și mai ușor de identificat prin cromatografie sau electroforeză. Mecanismul de reacție este:

Degradarea Edman
Degradarea Edman

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Edman, P.; Högfeldt, Erik; Sillén, Lars Gunnar; Kinell, Per-Olof (). „Method for determination of the amino acid sequence in peptides”. Acta Chem. Scand. 4: 283–293. doi:10.3891/acta.chem.scand.04-0283Accesibil gratuit. .

Vezi și[modificare | modificare sursă]