Dealul Pietriș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dealul Pietriș
Altitudine839 metri
Proeminență439 metri
LocalizareFeleag, comuna Vânători, județul Mureș
Coordonate46.223363,25.047999
TipDom
Vedere din vârf.
Dealul Pietriș
Cuib de artilerie.

Dealul Pietriș (cunoscut pe plan local și ca Dealul Nucilor sau Deșug), în maghiară Diós-hegy, este un deal submontan extern, parte a Subcarpaților Transilvaniei. Este cel mai vestic deal submontan al Subcarpaților din partea de sud a Transilvaniei, cel mai înalt punct din comuna Vânători (Județul Mureș), dar și din întreg sudul județului Mureș. Altitudinea de 839 de metri îl face vizibil de la o distanță de până la 20 de kilometri.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Dealul Pietriș este localizat în partea de sud-est a județului Mureș, pe teritoriul comunei Vânători și face parte din teritoriile satelor Feleag și Archita. La baza sudică a acestuia este localizat tronsonul de cale ferată Sighișoara - Brașov , parte a coridorului IV Pan-European și drumul județean 133, în paralel cu calea ferată. Cele mai apropiate orașe sunt Sighișoara și Cristuru Secuiesc.

Relief[modificare | modificare sursă]

Relieful dealului este unul de tip dom, caracteristic dealurilor submontane din sud-estul Transilvaniei, având acumulări de gaz metan, fiind înconjurat în partea de nord-vest de dealuri cu relief de tip Dom dar cu altitudini mai mici (500-545 m). Cea mai apropiată înălțime submontană este Dealul Rez (933 m), localizat pe teritoriul orașului Cristuru Secuiesc, la 12 kilometri nord-est fiind despărțite de culoarul Târnavei mari. La baza dealului Pietriș își au obârșia mai mult de o duzină de izvoare care la confluență creează 6 afluenți nordici ai râului Archita, cele mai mari în debit fiind pâraiele Feleag și Iaroș.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Dealul Pietriș a fost văzut încă din evul mediu ca un punct strategic valoros. În luna septembrie 2014 a fost descoperită o fortificație în vârful dealului , care constă dintr-un val de pământ cu formă circumferențiară, cu o lungime de aproximativ 400 de metri, cu o lățime de 4 metri și înălțime de 4 metri, însumând o suprafață de aproximativ 7 hectare. La aproximativ 800 de metri sud, în pășunatul Tutuleag (teritoriul satului Archita), au fost descoperite morminte, cel mai probabil celtice[necesită citare], ceea ce denotă că zona dealului Pietriș a fost locuită încă din vremuri străvechi. Totodată în partea de vest a dealului în zona de pășunat a satului Feleag există conglomerate fosilifere preistorice. Chiar și în anii celui de-al Doilea Război Mondial, dealul a fost văzut ca un punct strategic, mărturie stând două cuiburi de artilerie în vârful dealului. Ca pe vârful oricărui deal înalt, în vârful dealului Pietriș există o cruce sculptată din stejar înaltă de 10 metri.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

- Sighișoara înainte de Sighișoara (2000), Gheorghe Baltag

- Atlas Istoric Ilustrat al României (2017), Petre Dan Străulești

- Strategia de dezvoltare a comunei Vânători 2021-2027