Bulevardul De Keyser (Antwerpen)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la De Keyserlei)
Bulevardul De Keyser
(De Keyserlei)

Vedere a Bulevardului De Keyser
cu Antwerp Tower în fundal.
Caracteristici
LocalitateAntwerpen, Belgia
Coordonate51°13′03″N 4°25′04″E ({{PAGENAME}}) / 51.217589°N 4.41777°E
ÎnceputDe Leien
SfârșitGara Antwerpen-Centraal
Lungime~330 m
Importanță socială
Denumire din1893
Denumire în cinsteaNicaise De Keyser
ObiectiveAntwerp Tower,
Stația Diamant,
Stația Opera,
UGC Antwerpen
Note

Bulevardul De Keyser (în neerlandeză De Keyserlei, denumit în mod obișnuit Keyserlei) este o stradă situată în centrul orașului belgian Antwerpen. De Keyserlei se întinde între Gara Antwerpen-Centraal (Pelikaanstraat) și Piața Teniers, la intersecția cu De Leien (Frankrijklei). Pe această scurtă arteră comercială se găsesc două stații de premetrou: Diamant, la capătul dinspre Gara Centrală, și Opera, în celălalt capăt, De Leien.

Bulevardul De Keyser a fost prima cale majoră de ieșire din oraș care nu era conectată cu o poartă a cetății. Prima secțiune a străzii, din Frankrijklei până în Breydelstraat, datează din 1867. Ultima porțiune până la gară a fost terminată în 1873. Anterior, strada a purtat numele Tenierslei și Wapperslei.[1] În 1893 a primit numele actual, în onoarea pictorului Nicaise De Keyser.[2]

Pe De Keyserlei, încadrată între Frankijklei și Van Ertbornstraat, se află cea de-a treia clădire ca înălțime din Antwerpen, Antwerp Tower.[3]

Pe 7 septembrie 2011 au început lucrările de refacere a bulevardului cu scopul de a i se reda aspectul inițial.[4] Acestea au durat un an și jumătate. Copacii au fost considerați un obstacol în administrarea străzii, iar jardinierele au fost îndepărtate pentru a se permite construcția de cafenele, mici restaurante și terase.[4] De asemenea, toate fațadele au fost restaurate.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „100 jaar geleden werd Els Janssen op de De Keyserlei geboren” (PDF) (în neerlandeză). barentsen.info. p. 2. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . Tenierslei is klaar in 1867. 1880-1885: Tenierslei wordt Wapperslei. 1893: Wapperslei wordt De Keyserlei. 
  2. ^ Frank Heirman (). „De zachte herrijzenis van Nicaise De Keyser” (în neerlandeză). Gazet van Antwerpen. Accesat în . 
  3. ^ „De hoogste torens in Antwerpen” (în neerlandeză). Gazet van Antwerpen. . Accesat în . 
  4. ^ a b „In de stationsomgeving” (PDF) (în neerlandeză). Pagina oficială a orașului Antwerpen. octombrie 2011. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]