Buna Vestire (pictură de Leonardo da Vinci)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Buna Vestire
Annunciation (Leonardo) (cropped).jpg
Descriere generală
ArtistLeonardo da Vinci
Datare1475
MaterialeUlei pe panou de lemn
Genartă religioasă[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni104 × 217 cm
AmplasareGaleria Uffizi, Florența
ColecțieGaleria Uffizi[1]  Modificați la Wikidata
Curent artisticRenașterea Italiană  Modificați la Wikidata

Buna Vestire este o pictură realizată de Leonardo da Vinci în jurul anului 1475,[2] aflată la Galeria Uffizi, Florența. Pentru o lungă perioadă de timp opera i-a fost atribuită lui Domenico Ghirlandaio, până când experții au descoperit că-i aparține lui Leonardo.

Subiectul este tras de la Luca 1.26-39 și descrie îngerul Gavriil, trimis de Dumnezeu pentru a anunța fecioara Maria, că ea va concepe în mod miraculos și va naște un fiu, care va fi numit Isus și care va fi numit "Fiul lui Dumnezeu", a cărui domnie nu se va sfârși niciodată. Subiectul a fost foarte popular pentru opere de artă și a fost descris de mai multe ori în arta Florenței, inclusiv câteva exemple de către pictorul renascentist timpuriu Fra Angelico.[3]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Ingerul ține în mână un crin alb, un simbol al virginității Mariei și al orașului Florența. Se presupune că Leonardo da Vinci a copiat aripile originale ca cele ale unei păsări în zbor, dar de atunci au fost prelungite de un alt artist mai târziu. Când Buna Vestire a venit la Uffizi în 1867, de la mănăstirea Olivetan din San Bartolomeo, lângă Florența, i sa atribuit lui Domenico Ghirlandaio, care, ca și Leonardo, era ucenic în atelierul lui Andrea del Verrocchio. În 1869, Karl Eduard von Liphart, figura centrală a coloniei germane de artă expatriată din Florența, a recunoscut-o ca fiind o lucrare tânără de către da Vinci, una dintre primele atribuții ale unei lucrări care a supraviețuit a tânărului Leonardo.[4]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ginanneschi, Elena (). Galeria Uffizi, Florența (20.5 × 17.5 cm) (ed. Marile Muzee ale Lumii). Adevărul Holding. p. 62. ISBN 978-606-539-226-7. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://artsandculture.google.com/asset/wd/sAErNLFH1KFYmw  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ "Leonardo da Vinci: The Annunciation" (overview), ArtChive.com, 2009, webpage: AC-Annunc.
  3. ^ Uffizi, Leonardo da Vinci, Annunciation Arhivat în , la Wayback Machine.
  4. ^ Though there was hesitation on the part of some art historians who remarked its Verrocchio-like qualities and by Giovanni Morelli, who cited the angel's hands in assigning it to Ridolfo, son of Ghirlandaio, the attribution was accepted: David Alan Brown, Leonardo da Vinci: origins of a genius, 1998:169, 170.