Buna Vestire (pictură de Leonardo da Vinci)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Buna Vestire
Annunciation (Leonardo) (cropped).jpg
Descriere generală
ArtistLeonardo da Vinci
Datare1475
MaterialeUlei pe panou de lemn
Genartă religioasă[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni104 × 217 cm
AmplasareGaleria Uffizi, Florența
ColecțieGaleria Uffizi[1]  Modificați la Wikidata
Curent artisticRenașterea Italiană  Modificați la Wikidata

Buna Vestire este o pictură realizată de Leonardo da Vinci în jurul anului 1475,[2] aflată la Galeria Uffizi, Florența. Pentru o lungă perioadă de timp opera i-a fost atribuită lui Domenico Ghirlandaio, până când experții au descoperit că-i aparține lui Leonardo.

Subiectul este tras de la Luca 1.26-39 și descrie îngerul Gavriil, trimis de Dumnezeu pentru a anunța fecioara Maria, că ea va concepe în mod miraculos și va naște un fiu, care va fi numit Isus și care va fi numit "Fiul lui Dumnezeu", a cărui domnie nu se va sfârși niciodată. Subiectul a fost foarte popular pentru opere de artă și a fost descris de mai multe ori în arta Florenței, inclusiv câteva exemple de către pictorul renascentist timpuriu Fra Angelico.[3]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Ingerul ține în mână un crin alb, un simbol al virginității Mariei și al orașului Florența. Se presupune că Leonardo da Vinci a copiat aripile originale ca cele ale unei păsări în zbor, dar de atunci au fost prelungite de un alt artist mai târziu. Când Buna Vestire a venit la Uffizi în 1867, de la mănăstirea Olivetan din San Bartolomeo, lângă Florența, i sa atribuit lui Domenico Ghirlandaio, care, ca și Leonardo, era ucenic în atelierul lui Andrea del Verrocchio. În 1869, Karl Eduard von Liphart, figura centrală a coloniei germane de artă expatriată din Florența, a recunoscut-o ca fiind o lucrare tânără de către da Vinci, una dintre primele atribuții ale unei lucrări care a supraviețuit a tânărului Leonardo.[4]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ginanneschi, Elena (). Galeria Uffizi, Florența (20.5 × 17.5 cm) (ed. Marile Muzee ale Lumii). Adevărul Holding. p. 62. ISBN 978-606-539-226-7. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://artsandculture.google.com/asset/wd/sAErNLFH1KFYmw  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ "Leonardo da Vinci: The Annunciation" (overview), ArtChive.com, 2009, webpage: AC-Annunc.
  3. ^ Uffizi, Leonardo da Vinci, Annunciation Arhivat în , la Wayback Machine.
  4. ^ Though there was hesitation on the part of some art historians who remarked its Verrocchio-like qualities and by Giovanni Morelli, who cited the angel's hands in assigning it to Ridolfo, son of Ghirlandaio, the attribution was accepted: David Alan Brown, Leonardo da Vinci: origins of a genius, 1998:169, 170.