Dacia preistorică
Dacia preistorică este o lucrare a lui Nicolae Densusianu, apărută în anul 1913 la București, având 1.152 pagini. Extrem de controversată, Dacia Preistorică și-a atras de-a lungul timpului critici din partea oamenilor de știință.
Teoria promovată
[modificare | modificare sursă]În cele circa 1.200 de pagini autorul dezvoltă teoria unei civilizații preistorice avansate, pe care Densușianu o numește civilizația pelasgă, cu leagănul în spațiul României de astăzi și care ar fi dat naștere (în viziunea autorului) întregii civilizații europene.
Critică
[modificare | modificare sursă]Alexandru D. Xenopol afirma că "Teoria autorului că dacii ar fi închegat întâia civilizație a omenirei arată că avem a face cu un product al șovinismului și nu cu unul al științei".
Vasile Pârvan, în lucrarea sa monumentală, Getica, se referă la autor și lucrare - "romanul său fantastic Dacia preistorică, plin de mitologie și de filologie absurdă, care la apariția sa deșteptă o admirație și un entuziasm nemărginit printre diletanții români în arheologie"[1].
Dan Alexe a calificat-o drept „delir mistic”[2].
Reeditare
[modificare | modificare sursă]În 1986, cartea apărea la Editura Meridiane. În 1987, lucrarea a fost reeditată la Editura Enciclopedică, într-un singur volum. În anul 2002, Editura Arhetip din București a retipărit lucrarea, după original[3], și în același an a apărut și la Editura „Nemira”, cu ilustrații de Valentin Nicolau. În 2003 - 2004, lucrarea a fost tipărită în 6 volume la Editura Obiectiv, având ilustrația originală.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Citați de M. Babeș
- ^ Dan Alexe (). Dacopatia și alte rătăciri românești. Humanitas SA. p. 95. ISBN 978-973-50-4978-2.
- ^ CĂRȚI BLESTEMATE – Alexandru Nemoianu: O fascinantă poveste istorică – Nicolae Densușianu: „Dacia Preistorică“ « UNIVERSUL CĂRȚILOR * scriitorii despre cărțile lor
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Mircea Babeș, Renașterea Daciei?, Observatorul Cultural, 9 septembrie 2003
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- "Perit-au Dacii?" cu G.D. Iscru, accesat 28 septembrie 2015
- Zoe Petre, "Burebista, contemporanul nostru", Observatorul Cultural, august 2001
- "Dacia Preistorică de Nicolae Densusianu" (o analiză de Alexandru Nemoianu)
- Eugen Ciurtin, "Dacia, tot mai preistorică", Observatorul Cultural, 2002.