Dacia preistorică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Dacia preistorică este o lucrare a lui Nicolae Densusianu, apărută în anul 1913 la București, având 1.152 pagini. Extrem de controversată, Dacia Preistorică și-a atras de-a lungul timpului critici din partea oamenilor de știință.

Teoria promovată[modificare | modificare sursă]

În cele circa 1.200 de pagini autorul dezvoltă teoria unei civilizații preistorice avansate, pe care Densușianu o numește civilizația pelasgă, cu leagănul în spațiul României de astăzi și care ar fi dat naștere (în viziunea autorului) întregii civilizații europene.

Critică[modificare | modificare sursă]

Alexandru D. Xenopol afirma că "Teoria autorului că dacii ar fi închegat întâia civilizație a omenirei arată că avem a face cu un product al șovinismului și nu cu unul al științei".

Vasile Pârvan, în lucrarea sa monumentală, Getica, se referă la autor și lucrare - "romanul său fantastic Dacia preistorică, plin de mitologie și de filologie absurdă, care la apariția sa deșteptă o admirație și un entuziasm nemărginit printre diletanții români în arheologie"[1].

Dan Alexe a calificat-o drept „delir mistic”[2].

Reeditare[modificare | modificare sursă]

În 1986, cartea apărea la Editura Meridiane. În 1987, lucrarea a fost reeditată la Editura Enciclopedică, într-un singur volum. În anul 2002, Editura Arhetip din București a retipărit lucrarea, după original[3], și în același an a apărut și la Editura „Nemira”, cu ilustrații de Valentin Nicolau. În 2003 - 2004, lucrarea a fost tipărită în 6 volume la Editura Obiectiv, având ilustrația originală.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Citați de M. Babeș
  2. ^ Dan Alexe (). Dacopatia și alte rătăciri românești. Humanitas SA. p. 95. ISBN 978-973-50-4978-2. 
  3. ^ CĂRȚI BLESTEMATE – Alexandru Nemoianu: O fascinantă poveste istorică – Nicolae Densușianu: „Dacia Preistorică“ « UNIVERSUL CĂRȚILOR * scriitorii despre cărțile lor

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]