Cât

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Cât (dezambiguizare).
12 apples divided into 4 groups of 3 each.
Câtul împărțirii a 12 mere în 3 este 4.

În aritmetică, câtul este o cantitate produsă prin împărțirea a două numere. Câtul este adesea folosit în matematică și poate fi poate fi considerat ca partea întreagă a unei împărțiri (în cazul împărțirii euclidiene). Spre exemplu, dacă împărțim (numărătorul) la (numitorul), cătul va fi și restul va fi . Câtul este raportul dintre numărător și numitor.

Notația[modificare | modificare sursă]

Câtul este cel mai des întâlnit ca două numere, sau două variabile, separate printr-o linie orizontală. Cuvintele "numărător" și "numitor" se referă la parțile individuale, în timp ce câtul se referă la total.

Definiția părții întregi[modificare | modificare sursă]

Câtul mai este definit și ca cel mai mare număr întreg care înmulțit cu un numitor poate fi scăzut din numărător fara a obține un rest negativ. Spre exemplu, numitorul poate fi scăzut de ori din numărătorul fără ca restul scăderii să devină negativ.

,

pe când

.

În acest sens, câtul este partea întreagă a raportului a două numere.

Câtul a două numere întregi[modificare | modificare sursă]

Un număr rațional poate fi definit ca câtul a doua numere întregi (cât timp numitorul este diferit de zero).

O definiție mai detaliată este următoarea:[1]

Un număr real este rațional, dacă și numai dacă poate fi exprimat ca un cât a două numere întregi cu numitorul diferit de zero. Un număr real care nu este rațional este irațional.

Sau mai formal:

Dat fiind un număr real , este rațional dacă și numai dacă există numerele întregi și astfel încât și .

Existența numerelor iraționale—numere care nu sunt câtul a doi întregi—a fost descoperită în geometrie, în lucruri precum raportul dintre diagonala și latura unui pătrat.[2]

Câturile mai generale[modificare | modificare sursă]

În afara aritmeticii, multe ramuri ale matematicii au împrumutat cuvântul "cât" pentru a descrie structuri construite prin spargerea unor structuri mai mari în bucăți. Dată fiind o mulțime cu o relație de echivalență, o mulțime a câturilor poate fi creată care să conțina acele clase de echivalență ca elemente. Un spațiu al câturilor poate fi format prin spargerea unui spațiu vectorial într-un număr de subspații liniare similare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

References[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Epp, Susanna S. (). Discrete mathematics with applications. Brooks/Cole. p. 163. ISBN 9780495391326. OCLC 970542319. 
  2. ^ „Irrationality of the square root of 2”. www.math.utah.edu. Accesat în .