Cunard Line

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cunard Line
Fondată1840
British and North American Royal
Mail Steam Packet Company
Fondator(i)Samuel Cunard
ȚaraAnglia, Regatul Unit
SediuSouthampton
Zona deservităMarea Mediterană, Oceanul Atlantic
Oameni cheieSamuel Cunard (Fonator)
Peter Shanks (Presedinte)
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

Cunard Line este o companie maritimă britanică cu sediul în Southampton și Santa Clara, California. A fost, în perioada vapoarelor de linie, o remarcată firmă, deținând o mare flotă cu vapoare rapide și destul de luxoase.

Se remarcă prin vapoarele renumite pe care le-a lansat la apă: Lusitania, Mauretania, Aquitania, Carpathia, RMS Queen Mary ș.a.

Astazi, compania se axează pe activitatea de croazieră cu cei trei nave: RMS Queen Mary 2 , MS Regina Elisabeta și MS Queen Victoria.

Istoric[modificare | modificare sursă]

RMS Britannia în 1840

În mai 1838, omul de afaceri canadian Samuel Cunard înființa, împreună cu grup de oameni cu capital, George Burns, David McIver și James Donaldson, compania British & North American Royal Mail Steam Packet Company, companie cunoscută sub numele de Cunard Line.

În 1840 când nava RMHS Britannia a început rutele transatlantice de pasageri, marfă și servicii poștale de la Liverpool la Halifax.

În 1912 a constituit un alt moment istoric, în cadrul companiei, atunci când RMS Carpathia salvează supraviețuitorii de pe Titanic, ce aparținea companiei concurente White Star Line.

La sfârșitul anului 1920, Cunard Line s-a confruntat cu o concurență nouă, când germanii, italienii și francezi au început la rândul lor construcția de mari nave transatlantice.

În 1933 ambele companii au fuzionat sub denumirea de Cunard White Star Line, pentru a face față crizei grave cu care se confruntă în perioada marii crise economice.

White Star Line este achizionată în întregime în 1947, compania revenind la utilizarea numelui de Cunard Line în 1950.

În 1949 a fost lansată prima navă construită special pentru croaziere, RMS Caronia, care se alătura unei flote de 12 nave. Odată cu apariția avioanelor de pasageri, flota Cunard Line este redusă specializându-se în nave de croazieră.

În încercarea de a controla și serviciile aeriene către America de Nord, Caraibe și America de Sud, Cunard Line înființează în 1962 BOAC-Cunard Ltd împreună cu British Overseas Airways Corporation, care a fost dizolvată în 1966.

În 1983 Cunard Line achiziționează Norvegian America Line, apoi Royal Viking Line.

RMS Queen Mary în 1936

În 1998, Carnival Corporation achizitionează Cunard Line anunțând totodată construirea RMS Queen Mary 2 care intră în serviciu în 2004, navă ce înlocuiește RMS Queen Elizabeth 2 în ruta Atlanticului de Nord. Acum operează, de asemenea linia Cunard, RMS Queen Victoria și RMS Queen Elisabeth.

În prezent, Cunard Line are sediul principal în Santa Clarita, California, Statele Unite ale Americii și Southampton, Marea Britanie.

Principalele rute[modificare | modificare sursă]

Pacheboturi celebre ale Cunard Line[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Cunard Line