Cultura Sântana de Mureș-Cerneahov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cultura Cerneahov)
Jump to navigation Jump to search
Cultura Sântana de Mureș-Cerneahov (portocaliu).
Vestigii ale Culturii Sântana de Mureș-Cerneahov descoperite în necropola de la Budești, din raionul Criuleni (Republica Moldova), secolele al III-lea și al IV-lea d.Hr.

Cultura Sântana de Mureș-Cerneahov este astfel denumită după localitățile eponime din Ardeal (Sântana de Mureș) și Ucraina (Cerneahov, nu departe de Kiev), unde s-au găsit primele vestigii care îi sunt caracteristice.[1][2][3] Între timp, peste o mie de alte săpături arheologice au scos la iveală artefacte ale acestei civilizații, care s-a dezvoltat între secolele al II-lea și al V-lea într-o arie largă din Europa de Est, pe un teritoriu astăzi împărțit între statele moderne Ucraina, Republica Moldova, parțial România și parțial Bielorusia.

Surse[modificare | modificare sursă]

Este posibil ca această cultură să corespundă Regatului gotic al lui Oium, descris de către Iordanes în lucrarea sa Getica, dar oricum se observă în ea un amestec de influențe ale goților, geto-dacilor (inclusiv cei romanizați), sarmaților și a slavilor din zonă.[4][5]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ion T. Dragomir, 2001, - Necropola birituală Sântana de Mureș – Cerneahov, (sec.III-Iv e.n.) de la Lunca, regiunea de sud a Moldovei, Muzeul de istorie Galați, 193 pag

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Barbarian Migrations and the Roman West, 376–568 Guy Halsall
  2. ^ Rome's Gothic Wars Michael Kulikowski
  3. ^ The Goths in the Fourth Century By Peter J. Heather, John Matthews page 47 ISBN 9780853234265
  4. ^ “In the past, the association of this [Černjachov] culture with the Goths was highly contentious, but important methodological advances have made it irresistible.” The Cambridge Ancient History, Vol. 13: The Late Empire, p. 488 (1998)
  5. ^ Peter J. Heather, John Matthews, 1991, The Goths in the Fourth Century, pp. 88-92.