Cucerirea Meccăi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cucerirea Meccăi
Parte din Războaielor dintre musulmani și quraishi
Siyer-i Nebi 298a.jpg
Profetul Mahomed în drum spre Mecca împreună cu îngerii Jibril, Mīkhā'īl, Israfil și Izra'il .
Informații generale
Perioadă 11 ianuarie 630
Loc În Arabia la Mecca .
Rezultat Victoria decisivă a musulmanilor asupra quraishilor.
Beligeranți
Primii musulmani Tribul Quraish
Conducători
Profetul Mahomed Abu Sufyan
Efective
10.000 2000

Cucerirea Meccăi a fost un eveniment deosebit de important pentru istoria religiei islamice. Acest eveniment a însemnat sfârșitul războaielor dintre arabii musulmani și tribul Quraish al arabilor politeiști. Victoria a fost a musulmanilor.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 628 d.Hr, quraishii din Mecca și musulmanii din Medina au semnat un armistițiu de 10 ani numit Tratatul de la Hudaybiyyah. Conform tratatului, triburile arabe aveau posibilitatea de a se alia cu una dintre părți, cu quraishii sau cu musulmanii. Prin urmare, tribul Banu Bakr s-a aliat cu tribul Quraish, iar tribul Khuza'ah s-a aliat cu Profetul Mahomed.

Astfel, au trăit în pace o perioadă de timp, până când tribul Banu Bakr i-a atacat pe cei din tribul Khuza'ah și i-a masacrat pe mulți din ei fără milă. Curând, o delegație a tribului Khuza'ah a ajuns la Medina pentru al informa pe Mahomed că armistițiul a fost încălcat și i-au cerut ajutorul.

După ce Abu Sufyan, liderul tribului Quraish a părăsit Mecca pentru a se întâlni cu aliații săi, Mahomed a dat ordinul să se formeze o mare armată, obiectivul operațiunii fiind cucerirea orașului. Foarte multe triburi s-au aliat cu Mahomed, astfel armata sa ajungând la un număr de 10.000 de oameni. Profetul, le-a încredințat comanda armatei lui Khalid ibn al-Walid și lui Ali, vărul său, și și-a îndemnat oameni să folosească torțe pentru a-i speria pe inamici.

Orașul a fost cucerit aproape fără violență, i-ar Abu Sufyan și aliații săi au capitulat și s-au convertit la islam, desemnândul pe Mahomed lider al orașului. Foarte important este faptul că Mahomed a ordonat imediat distrugerea zeilor păgâni dinprejurul Kaabei, proclamând altarul drept cel mai sfânt loc al islamului și loc de pelerinaj.