Cristiana Irina Anghel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cristina Anghel
Date personale
Născută (59 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Senator al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaDolj

Partid politicALDE ()
PC (până la )

Cristiana Irina Anghel (n. ) este profesor și politician din România. Celebră după ce a făcut greva foamei timp de 70 de zile, a ales să se implice în politică, ca membră a Partidului Conservator.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cristiana Irina Anghel s-a născut la 18 decembrie 1959, în Caracal. Licențiată în drept. Din 1978 până în 1984 a fost profesor de muzică instrumentală la Casa de copii din Caracal, orchestra de mandoline si grupul vocal obtinând numeroase premii la concursurile școlare. În 1984, s-a transferat pe postul de învățător la Școala Generală cu clasele I-VIII Nr.2 din Caracal.

Proteste prin refuz voluntar de hrană (greva foamei)[modificare | modificare sursă]

Primul protest prin refuz voluntar de hrană a fost în anul 2008, împotriva mafiei caselor naționalizate (ANRP). Greva foamei a durat 38 de zile.

În 2010, a devenit celebră atunci când a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva neaplicării Legii de majorare a salariilor cadrelor didactice, adoptată în 2008. La câteva zile de la declararea protestului, Cristiana Irina Anghel a reformulat și revizuit motivul protestului, declarând că protestează împotriva nerespectării Constituției de către factorii politici. A stat în greva foamei timp de 70 de zile[1], mai întâi acasă, apoi a fost internată la Spitalul Municipal Caracal de unde a fost transferată la Spitalul N. Paulescu, București. În cazul acestei greve, s-au implicat ministrul Educației, Daniel Funeriu, precum și mai multe personalități publice din România. La 30 octombrie 2010, Cristiana Anghel a hotărât să renunțe la greva foamei, iar la 22 noiembrie, a fost externată.

La 16 iulie 2012, Cristiana Irina Anghel a recurs pentru a treia oară la greva foamei protestând împotriva cererilor adresate Guvernului României de oficiali ai Uniunii Europene, de a respecta Constituția și statul de drept în cursul tentativei de demitere a președintelui din vara lui 2012. A renunțat la protest după ce și președintele Senatului, Crin Antonescu, acționând ca șef de stat interimar pe durata suspendării președintelui, a acceptat să promulge legea referendumului în varianta constituțională.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2012, Cristiana Irina Anghel s-a înscris în Partidul Conservator (PC). La alegerile parlamentare din 2012, a câștigat un mandat de senator cu un procent de 56%, pe listele Uniunii Social-Liberale, alianța dintre Partidul Social-Democrat, Partidul Național Liberal, Partidul Conservator și Uniunea Națională pentru Progresul României. Membră a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat, a Grupului de prietenie cu Japonia și a Grupului de prietenie cu Israelul, secretar al Comisiei economice, de industrii și servicii publice. Vicepreședinte PC și ALDE la nivel național. (Pe 19 iunie PC a fuzionat cu PLR, rezultând ALDE.)

Pe 25 ianuarie 2017 a demisionat din funcția de vicepreședinte național și din partidul ALDE.

Note[modificare | modificare sursă]