Cristiana Irina Anghel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Cristiana-Irina Anghel)
Cristiana Irina Anghel
Date personale
Născută (64 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Senatoare a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaDolj
Legislaturălegislatura 2012–2016[*]

Partid politicALDE ()
PC (până la )

Cristiana Irina Anghel (n. ) este profesor și politician din România. Celebră după ce a făcut greva foamei timp de 70 de zile, a ales să se implice în politică, ca membră a Partidului Conservator.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cristiana Irina Anghel s-a născut la 18 decembrie 1959, în Caracal. Licențiată în drept. Din 1978 până în 1984 a fost profesor de muzică instrumentală la Casa de copii din Caracal, orchestra de mandoline si grupul vocal obtinând numeroase premii la concursurile școlare. În 1984, s-a transferat pe postul de învățător la Școala Generală cu clasele I-VIII Nr.2 din Caracal.

A absolvit Facultatea de Drept.

În perioada 2018-2019 a urmat cursurile de master Științe Penale la Universitatea din Craiova.

Este profesor la Școala Gimnazială Nr. 2 din Caracal.

Greva foamei[modificare | modificare sursă]

Primul protest prin refuz voluntar de hrană a fost în anul 2008, împotriva mafiei caselor naționalizate (ANRP). Greva foamei a durat 38 de zile.

În 2010, a devenit celebră atunci când a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva neaplicării Legii de majorare a salariilor cadrelor didactice, adoptată în 2008. La câteva zile de la declararea protestului, Cristiana Irina Anghel a reformulat și revizuit motivul protestului, declarând că protestează împotriva nerespectării Constituției de către factorii politici. A stat în greva foamei timp de 70 de zile[1], mai întâi acasă, apoi a fost internată la Spitalul Municipal Caracal de unde a fost transferată la Spitalul N. Paulescu, București. În cazul acestei greve, s-au implicat ministrul Educației, Daniel Funeriu, precum și mai multe personalități publice din România. La 30 octombrie 2010, Cristiana Anghel a hotărât să renunțe la greva foamei, iar la 22 noiembrie, a fost externată.

La 16 iulie 2012, Cristiana Irina Anghel a recurs pentru a treia oară la greva foamei protestând împotriva cererilor adresate Guvernului României de oficiali ai Uniunii Europene, de a respecta Constituția și statul de drept în cursul tentativei de demitere a președintelui din vara lui 2012. A renunțat la protest după ce și președintele Senatului, Crin Antonescu, acționând ca șef de stat interimar pe durata suspendării președintelui, a acceptat să promulge legea referendumului în varianta constituțională.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2012, Cristiana Irina Anghel s-a înscris în Partidul Conservator (PC). La alegerile parlamentare din 2012, a câștigat un mandat de senator cu un procent de 56%, pe listele Uniunii Social-Liberale, alianța dintre Partidul Social-Democrat, Partidul Național Liberal, Partidul Conservator și Uniunea Națională pentru Progresul României. Membră a Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat, a Grupului de prietenie cu Japonia și a Grupului de prietenie cu Israelul, secretar al Comisiei economice, de industrii și servicii publice. Vicepreședinte PC și ALDE la nivel național. (Pe 19 iunie PC a fuzionat cu PLR, rezultând ALDE.)

Pe 25 ianuarie 2017 a demisionat din funcția de vicepreședinte național și din partidul ALDE.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ UPDATE Invatatoarea Cristina Anghel a renuntat la greva foamei: "Poate vi se pare hilar, dar eu vorbesc cu Dumnezeu", www.hotnews.ro