Covrig

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Doi covrigi

Covrigul (turcă: simit, greacă: koulouri, sârbă: đevrek, macedoneană: gjevrek, bulgară: gevrek — ultimele trei provenind din turcescul gevrek, însemnând „crocant”, ceea ce în unele părți ale Turciei este colocvial similar cu „simit”) este un produs de panificație de formă circulară presărat cu semințe, în general de susan sau mac, sau doar cu sare deasupra, foarte răspândit în Turcia, Grecia, Serbia, Bulgaria și alte părți ale Balcanilor, precum și în Orientul Mijlociu.

Atât mărimea, cât și elasticitatea, proprietatea de a fi crocant, sau sămânța cu care este presărat, variază în funcție de zona geografică. În gastronomia turcească, simitul este servit în mod tradițional lângă ceai, jeleu de fructe, gem sau brânză.

Simiții și koulurii sunt adesea vânduți de către comercianți stradali, aceștia având în genere un cărucior sau, mai rar, un chioșc (simigerie).

Un produs de panificație asemănător este polonezul obwarzanek, sau brezel (în zonele cu populație vorbitoare de limbă germană), acesta fiind însă fiert frugal înainte de a fi copt.

În România[modificare | modificare sursă]

În anul 2014, la nivel național, erau înregistrate 4.000 de covrigării, din care 480 în București.[1] La o vânzare medie de 500 de covrigi pe zi, piața covrigilor din România ajungea la o valoare anuală de 160 de milioane de euro.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Cel mai vândut produs al crizei: nu duce lipsă de clienți și aduce marje de profit de 25%, 20 iulie 2014, Bogdan Angheluta, Business Magazin, accesat la 28 iulie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]