Cosmin Andron

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cosmin Andron
Date personale
Născut (43 de ani) Modificați la Wikidata

Cosmin I. Andron (n. 6 noiembrie 1976) este alpinist de altitudine român, cunoscut pentru reușita în 2013, împreună cu Cristina Pogăcean, a primei ascensiuni pe vârful Gandharva Chuli (6.248 m) din Munții Himalaya.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 6 noiembrie 1976 în Baia Mare, România. Licențiat în filosofie și antropologie (1999) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a obținut un doctorat în filosofie la Universitatea din Londra. A început să practice alpinismul în 1989 și, după finalizarea studiilor la Londra în 2000, a început să efectueze expediții de deschidere a diferitelor trasee din Masivul Qionglai⁠(en).[1]

În 2004, a renunțat la activitatea din cadrul Universității din Londra și a început să activeze în cadrul Clubului Alpin Român. În aprilie-mai 2011, împreună cu Cristina Pogăcean și cu alți doi alpiniști amatori, a inițiat o expediție pentru cucerirea vârfului Tharpu Chuli⁠(en) (5.790 m) din Munții Himalaya,[2] expediție continuată de Andron și Pogăcean cu cucerirea în premieră a vârfului Gandharva Chuli (6.248 m),[3] ascensiune ce le-a adus celor doi o nominalizare pentru premiul „Pioletul de Aur” pe 2013, premiu acordat anual, din 1991, de revista franceză Montagnes și de organizația Groupe de Haute Montagne.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Radescu, Alexandru (). „Doi alpiniști români se pregătesc, în Nepal, pentru o ascensiune pe un vârf cunoscut doar din poze”. Jurnalul Național. 
  2. ^ Păvălașc, Marian (). „Doi alpiniști amatori din Baia Mare doresc să cucerească Himalaya”. Evenimentul Zilei. 
  3. ^ Napsal Daniel Polman (). „Rumunští alpinisté jako první na panenském vrcholu Gandharva Chuli” [Alpiniști români, primii pe vârful virgin Gandharva Chuli] (în cehă). Lideahory.cz. 
  4. ^ „Alpinism: În premieră, doi români nominalizați la Pioletul de Aur”. Agerpres. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]