Venă testiculară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vena testiculară

Venele testiculare
LatinăVena testicularis
vena spermatica
Se ramifică întesticule
Ramificată dinvenă cavă inferioară
vena renală stângă
Sursaplexul pampiniform
Artera corespunzătoarearteră testiculară
Legături
Terminologia Anatomica

Vena testiculară (sau vena spermatică) este vena gonadală masculină ce transportă sângele neoxigenat de la testiculul corespunzător către vena cavă inferioară sau unul dintre afluenții săi. Este echivalentul masculin al venei ovariene și este omologul venos al arterei testiculare.

Anatomie[modificare | modificare sursă]

Este o venă pereche, cu câte o ramură către fiecare testicul:

Venele ies din spatele testiculului și primesc afluenți din epididim ; ele se unesc și formează un plexus convolut, numit plexul pampiniform, care constituie masa mai mare a cordonului spermatic; vasele care compun acest plex sunt foarte numeroase și urcă de-a lungul cordonului, în fața canalelor deferente. Sub inelul inghinal subcutanat, ele se unesc pentru a forma trei sau patru vene, care trec de-a lungul canalului inghinal și, intrând în abdomen prin inelul inghinal abdominal, se reunesc pentru a forma două vene, care urcă pe mușchiul psoas mare, în spatele peritoneului, întinzându-se fiecare de o parte sau de alta a arterei spermatice interne. Acestea se unesc pentru a forma o singură venă, care se deschide, pe partea dreaptă, în vena cavă inferioară (în unghi ascuțit), iar pe partea stângă în vena renală stângă (în unghi drept). Venele testiculare sunt prevăzute cu valve. Vena testiculară stângă trece în spatele colonului iliac și este astfel expusă presiunii conținutului acelei părți a intestinului.

Semnificație clinică[modificare | modificare sursă]

Deoarece vena testiculară stângă merge până la vena renală stângă înainte de a se vărsa, aceasta prezintă o tendință mai mare, pentru testicul stâng, să dezvolte varicocel, din cauza gravitației care lucrează pe coloana de sânge în această venă. Mai mult decât atât, vena renală stângă trece printre aorta abdominală și artera mezenterică superioară, se îndreaptă spre vena cavă inferioară și este adesea comprimată de artera mezenterică superioară mărită - acesta este denumit „ efectul Spărgătorului de nuci ”. [1]

Imagini suplimentare[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Acest articol conține text aflat în domeniul public, preluat din pagina 678 a ediției 20 a Gray's Anatomy (1918)

  1. ^ „Current trends in the diagnosis and management of renal nutcracker syndrome: a review”. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. European Society for Vascular Surgery. 31 (4): 410–416. aprilie 2006. doi:10.1016/j.ejvs.2005.05.045. PMID 16431142. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Anatomy photo:40:13-0103 at the SUNY Downstate Medical Center - "Posterior Abdominal Wall: Tributaries to the Inferior Vena Cava"