Continuăm Schimbarea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Continuăm Schimbarea
Продължаваме промяната
AbrevierePP[1]
LiderKiril Petkov[1]
Asen Vasilev⁠(d)[1]
Fondat17 septembrie 2021 (2021-09-17) (ca o coaliție)[1]
15 aprilie 2022 (2022-04-15) (ca partid)
IdeologieAnticorupție[1]
Liberalism social[2][3]
Pro-europenism[1]
Poziție politicăCentru[4]
Partide membreVolt Bulgaria⁠(d)
SEC
PDS
Culori     Albastru
     Galben
Adunarea Națională
53 / 240
Site web
promeni.bg

Continuăm Schimbarea (bulgară Продължаваме промяната, transliterat: Prodăljavame promeanata; PP) este numele unui partid politic din Bulgaria, fondat inițial ca o coaliție electorală și este condus de Kiril Petkov și Asen Vasilev,[4] foștii miniștrii interimari ai Economiei și Finanțelor. Este principala forță guvernamentală din Bulgaria, co-liderul alianței Kiril Petkov devenind prim-ministru după 254 de zile fără un guvern stabil. Ea a concurat în alegerile din noiembrie 2021 pentru Adunarea Națională a Bulgariei și a obținut o pluralitate a voturilor.[5] Deoarece proiectul a fost creat prea târziu pentru a avea fi înregistrat de sine stătător, acesta a concurat în alegeri sub titulatura unuia sau mai multor partide membre, anume Volt⁠(d) și SEK,[6] primul fiind un partid care a părăsit recent coaliția parlamentară IBG-NI. I s-a dat mandatul de a forma un guvern pe 13 decembrie 2021 și a format o coaliție cu BSP, ITN și DB.[7][8]


Istorie[modificare | modificare sursă]

Sigla partidului Continuăm Schimbarea între 2021-2023

Partidul a fost oficial anunțat pe , după o lună de zvonuri despre crearea sa.[9] A fost creat pentru a fi un partid anticorupție alternativ care ar putea fi văzut ca o „forță unificatoare” între celelalte partide.[10] Partidul acceptă să colaboreze cu partidele antisistem, dar a afirmat că este deschis să lucreze și cu BSP pentru Bulgaria. Nu a exclus colaborarea nici cu GERB-SDS⁠(d) sau cu Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), dar Kiril Petkov a pus DPS condiția să renunțe la a-l sprijini pe fostul deputat Delean Peevski⁠(d), și lui GERB aceea de a sprijini înlocuirea din funcție a procurorului-șef Ivan Gheșev⁠(d). Partidul nu a semnat niciun acord preelectoral cu alte partide anti-sistem, și a anunțat că orice acord de cooperare va fi semnat după alegerile din noiembrie.[11][12][13]

La alegerile din noiembrie, partidul s-a clasat pe primul loc cu peste 25% din voturi și a negociat o coaliție cu partidele anti-establishment ITN și DB, alături de stânga BSP. Guvernul, condus de Kiril Petkov, și-a propus să elimine corupția din țară și să contracareze problemele cu care se confruntă Bulgaria, inclusiv criza energetică și pandemia COVID-19.[14][15]

Pe 15 aprilie, Petkov și Vasilev au fondat un partid cu același nume, Continuăm Schimbarea.[16]

Ideologie și platformă[modificare | modificare sursă]

Economic, principalele obiective ale coaliției este să creeze un mediu economic și administrativ favorabil pentru întreprinderile mici și mijlocii și să atragă mari investiții strategice în domeniul înaltei tehnologii. La un nivel mai politic, ei încearcă să oprească corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor de stat, precum și să susțină statul de drept.[17]

Prioritatea formării guvernului este accesul la educație și asistență medicală de calitate pentru toți cetățenii bulgari, infrastructură modernă. Aceștia subliniază, de asemenea, politica socială, în special îmbunătățirea pensiilor pentru pensionari.[18]

Pentru alegerile prezidențiale, Petkov și Vasilev și-au declarat sprijinul pentru președintele în exercițiu Rumen Radev.[19]

Pentru alegerile parlamentare din 2021, coaliția face campanie pe o platformă vagă pentru a atrage alegători de diferite convingeri, cu accent deosebit pe corupția fostului guvern al lui Boiko Borissov. Kiril Petkov și Asen Vasilev, ambii oameni de afaceri, sunt văzuți ca pro-business și susțin ancorarea Bulgariei în Uniunea Europeană și NATO.[20]

Structură[modificare | modificare sursă]

Coaliția are doi lideri, Kiril Petkov și Asen Vasilev⁠(d). Este formată din 3 partide, PDS, Volt⁠(d) și SEC.[21] Aceste partide au renunțat în favoarea coaliției la alcătuirea de liste de partid, și nu au garantate locuri în fruntea listei la alegeri.

Compoziția coaliției electorale[modificare | modificare sursă]

Partid Abr. Lider Ideologie Parlament Rezultatele din noimebrie 2021
Continuăm Schimbarea PP Kiril Petkov și Asen Vasilev Centrism

Pro-europenism

Anticorupție

0 / 240 673,141 voturi (25,67%);

67 de locuri

Volt Bulgaria⁠(d) Volt Nastimir Ananiev Federalism european

Pro-europenism

Liberalism social

Progresism

0 / 240
Clasa de Mijloc Europeană SEC Gheorghi Manev Pro-europenism 0 / 240
Mișcarea Politică Social Democrații PDS Elena Noneva Social democrație 0 / 240


Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

Coaliția a concurat la alegerile parlamentare din noiembrie 2021 (ținută în același timp cu cele prezidențiale), obținând locul 1 cu 25,3% din voturi și 67 de locuri (estimat).[22][23]

Adunarea Națională
Alegeri Voturi % Locuri +/– Guvern
Noiembrie 2021 666,837 25.31
67 / 240
Nou Guvern de coaliție
2022 506,071 20,20
53 / 240
14 Alegeri anticipate

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d e f „European Election Watch Bulgaria”. Centrul de Studii Strategice și Internaționale. Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ Dichev, Ivaylo (). „The "We Continue the Change" project is a search for a new balance between freedom and equality”. Debati.bg – via debati.bg. 
 3. ^ Nordsieck, Wolfram (). „Bulgaria”. Parties and Elections in Europe. Accesat în . 
 4. ^ a b „New centrist faction seeks to form 'Coalition of the honest' in Bulgaria”. www.euractiv.com (în engleză). . Accesat în . 
 5. ^ Reuters (). „New centrist faction to run in Bulgaria's third election this year”. Reuters (în engleză). Accesat în . 
 6. ^ „„Волт" и „Средна европейска класа" правят коалиция „Продължаваме промяната" | Вестник "ДУМА". duma.bg. Accesat în . 
 7. ^ „Four Bulgarian parties agree to form centrist-led government” (în engleză). euronews. . Accesat în . 
 8. ^ „Bulgarian Lawmakers Confirm New Government After Months Of Deadlock” (în engleză). RadioFreeEurope/RadioLiberty. Accesat în . 
 9. ^ „Петков и Василев представят утре политическия си проект в емблематична сграда”. Dnes.dir.bg. Accesat în . 
 10. ^ Reuters (). „New centrist faction to run in Bulgaria's third election this year”. Reuters (în engleză). Accesat în . 
 11. ^ "Демократична България" предлага предизборна коалиция на "Промяната продължава" | Вестник "ДУМА". duma.bg. Accesat în . 
 12. ^ „Petkov: We Shouldn't Run in Elections with a Common List with Democratic Bulgaria - Novinite.com - Sofia News Agency”. www.novinite.com. Accesat în . 
 13. ^ "The change goes on" Set Conditions for Collaboration with GERB and MRF”. www.novinite.com. Accesat în . 
 14. ^ „The New Cabinet: Everyone in the Council of Ministers with a Green Certificate - Petkov's First Order - Novinite.com - Sofia News Agency”. www.novinite.com. Accesat în . 
 15. ^ „Bulgaria: Kiril Petkov Presented the Cabinet and the New Policies - Novinite.com - Sofia News Agency”. www.novinite.com. Accesat în . 
 16. ^ „След 4 месеца във властта Петков и Василев ще учредят партия” (în bulgară). СЕГА. . Accesat în . 
 17. ^ "Продължаваме промяната" постигна коалиционно споразумение с още една партия - По света и у нас - БНТ Новини”. bntnews.bg (în bulgară). Accesat în . 
 18. ^ Capital.bg. „Асен Василев: Нека започнем разговор за това какво е важно и как да бъде изпълнено”. www.capital.bg (în bulgară). Accesat în . 
 19. ^ Marica.bg (). „Кирил Петков & Асен Василев огласиха кандидата си за президе..”. marica.bg (în bulgarian). Accesat în . 
 20. ^ „En Bulgarie, un parti anticorruption crée la surprise aux législatives”, Le Monde.fr (în franceză), , accesat în  
 21. ^ „Another Party Joins "We Continue the Change" - Novinite.com - Sofia News Agency”. www.novinite.com. Accesat în . 
 22. ^ „Резултати :: Избори за президент и вицепрезидент и народни представители 14 ноември 2021”. results.cik.bg. Accesat în . 
 23. ^ „Избори 2021 - Dnevnik.bg”. Dnevnik (în bulgară). Accesat în .