Constantin Trohonel-Purcel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Trohonel-Purcel
Date personale
Nume la naștereTrohonel Constantin
NăscutRomânia 3 decembrie 1933, Ceauru, comuna Bălești, județul Gorj
Ceauru, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieviolonist, solist vocal
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeCită Purcel
Gen muzicalfolclor, muzică populară
Instrument(e)vioară

Cită Trohonel-Purcel (n. 3 decembrie 1933, satul Ceauru, comuna Bălești, județul Gorj) este un cunoscut violonist și solist vocal din Gorj.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la data de 3 decembrie 1933 în localitatea Ceauru, comuna Bălești, județul Gorj, fiind fiul cel mare al vioristului Ion Trohonel-Purcel. Acesta a cântat de mic în formația părinților, unde și-a desăvârșit calitatea de viorist virtuoz.

Își formează propriul taraf, format în special din rude apropiate și cunoștințe: soția sa, solista și acordeonista Dorina, fratele său, vioristul Vasile Trohonel-Purcel, acordeonista Elena Trohonel, solista și acordeonista Maria Cușlea, bracistul Dumitru Burdulea și basistul Mihai Bălășoiu.

În perioada 1978-1986 a fost angajat la I. M. Rovinari–Poiana, conducând taraful întreprinderii, care avea în componență 9 vioriști, 2 țambaliști, 1 chitarist, 2 acordeoniști, 2 basiști, 1 naist, un fluieraș și 12 soliști vocali. Cu taraful din Rovinari, pe care l-a condus, Cită Purcel a obținut în anul 1984 locul I la concursul național al tarafurilor întreprinderilor industriale miniere. Taraful a cântat la spectacole date în întreprinderi, la case de cultură sau la cămine culturale iar în anul 1986 a evoluat la Chișinău.

Din 1986 până în 1997, când s-a pensionat, a fost angajat ca instrumentist la Orchestra „Doina Gorjului”, unde a cântat sub bagheta dirijorilor Stelian Ghiocel, Ionel Puia și Marin Ghiocel. Cu această orchestră a participat la numeroase turnee peste hotare, fiind între instrumentiștii evidențiați.

În anul 1991 a fost premiat la Festivalul „Izvoare fermecate” al tarafurilor și rapsozilor gorjeni, iar în anii 1998 și 2000 a fost premiat la „Festivalul lăutarilor gorjeni” de la Bolboși. Cele mai cunoscute piese din repertoriul său sunt: Sârba lui Purcel, Sârba de la Ceauru, Foaie verde lemn întins, Mândro, când ne iubeam noi, Foaie verde, foaie lată, Ce faci moșule-n grădină.

În formația sa actuală cântă soția Dorina Trohonel (acordeon și voce), fiii Constantin Trohonel (vioară) și Ion Trohonel (vioară), basistul Manu Stricăfer și chitaristul Victor Strinu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Șerban, Doru Alexandru; Mischie, Nicolae: Lăutari gorjeni din secolul al XX-lea, Editura Ager, Târgu Jiu, 2001
  • Șerban, Doru Alexandru: Lăutari și soliști din Gorj, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2006, pp. 128-129

Legături externe[modificare | modificare sursă]