Konstantin Stanislavski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Constantin Stanislavski)
Salt la: Navigare, căutare
Konstantin Stanislavski

Konstantin Sergheievici Stanislavski (în limba rusă: Константин Сергеевич Станиславский) (n. 5 ianuarie 1863; d. 7 august 1938) a fost un regizor și teoretician rus al teatrului, inovator în teatrul și arta actoricească.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut cu numele de Konstantin Sergheievici Alexeiev în Moscova într-o familie avută, și-a făcut debutul pe scenă la vârsta de numai șapte ani. Și-a luat numele de scenă Stanislavski la începutul carierei (probabil, din dorința de a apăra bunul nume al familiei).

În 1888, Stanislavski a înființat Societatea de Artă și Literatură la Teatrul Malîi, unde a căpătat o experiență în arta dramatică.

Muncă artistică[modificare | modificare sursă]

Stanislavski, c. 1901

În 1897 a fost cofondatorul Teatrului de Artă din Moscova alături de Vladimir Nemirovici-Dancenko. Una dintre primele piese puse în scenă a fost Pescărușul al lui Anton Cehov. În Teatrul de Artă, Stanislavski a început dezvoltarea faimosului său "Sistem", bazat pe tradiția realismului lui Alexandr Pușkin. "Sistemul" va fi mai apoi dezvoltat de Lee Strasberg[1], Stella Adler[2], Robert Lewis[3], Sanford Meisner[4] și mulți alții în Statele Unite. "Sistemul" lui Stanislavski se concentrează pe dezvoltarea în mod realist a personajelor. Actorii erau instruiți să folosească "memoria afectivă" pentru a portretiza în mod natural emoțiile personajelor interpretate. Pentru a reuși în această încercare, actorilor li se cerea să se gândească la un moment din viețile lor în care au simțit emoția dorită și să încerce să o prezinte pe scenă, totul în dorința de a asigura o interpretare cât mai apropiată de realitate.

Sistemul lui Stanislavski este o metodă complexă pentru interpretarea unor personaje credibile. Actorii de film, televiziune și de teatru din zilele noastre datorează mult acestei metode.

Una dintre căile folosite de Sistem este aceea a "magicului dacă". Actorii erau îndemnați să-și pună cât mai multe întrebări în legătură cu personajul interpretat, una dintre primele astfel de întrebării fiind: "Ce aș fi făcut eu dacă m-aș fi aflat în aceeași situație cu personajul meu?"

Influența lui Stanislavski[modificare | modificare sursă]

Stanislavski a avut influență asupra unor scriitori precum Maxim Gorki și Anton Cehov.

Stanislavski a supraviețuit atât revoluției din 1905 cât și revoluției din 1917, în timpul acesteia din urmă, numai după intervenția lui Lenin, după cum s-a afirmat în epocă. În 1918, Stanislavski a înființat Studioul Întâi ca școală pentru tinerii actori și a scris mai mlte lucrări în domeniul teatral.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Constantin Stanislavski