Constantin Năstase

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Năstase
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Mioveni, România[1] Modificați la Wikidata
Decedat (108 ani) Modificați la Wikidata
Mioveni, Argeș, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieprofesor Modificați la Wikidata
Activitate
Gradulgeneral  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieBătălia de la Odessa
Bătălia de la Stalingrad  Modificați la Wikidata

Constantin Năstase (n. , Mioveni, Argeș, România – d. , Mioveni, Argeș, România) a fost un centenar român care a fost cel mai în vârstă general-maior în viață din România și al doilea cel mai în vârstă om în viață cunoscut (și veteran) din România și Balcani (în spatele lui Ilie Ciocan) la vremea sa moarte.[2][3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit Școala Normală „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938, Năstase a primit diploma de învățător în Pitești.

A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, pe Frontul de Răsărit, din iunie 1941 până în 1944. Ca ofițer de rezervă al Armatei Române, a participat în cadrul Regimentului 19 Infanterie Caracal la Bătălia de la Odesa (1941) și la Bătălia de la Stalingrad (1942-43). A scăpat cu viață de la Stalingrad și a mărșăluit mii de kilometri prin stepa din Rusia, la temperaturi de -40° C. După 75 de zile de marș a ajuns în România unde a fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova.

După absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.[4][5]

Cula Racovița, Muzeul Etnografic prof. C. I. Năstase din Mioveni

Începând cu 12 septembrie 1970, prin grija și eforturile depuse de Constantin Năstase, Cula Racovița găzduiește Muzeul Etnografic din Mioveni, acesta fiind amenajat pe următoarea structură: îndeletniciri, obiecte de artă, port popular, ceramică, elemente de artă populară, arme, mărturii religioase, unelte de tâmplărie și dogărie, toate secțiile însumând peste 800 de obiecte și exponate.[6]

În 2022, a fost avansat de la gradul de general de brigadă (cu o stea) la gradul de general-maior (cu 2 stele).[7]

Constantin Năstase a murit la Milveni, Argeș, România la 30 octombrie 2023, la vârsta de 108 ani, 149 de zile.[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Constantin Năstase, profesorul de 106 ani, aniversat la Mioveni, Universul, accesat în  
  2. ^ „Românul care a devenit cel mai vârstnic general în viaţă din lume. A venit pe jos din Rusia, în Al Doilea Război Mondial”. Adevărul. . Accesat în . 
  3. ^ „Amintiri de la Cotul Donului. Constantin I. Năstase, cel mai vârstnic general maior din lume: „Ne amăgeam foamea cu orzul găsit la un colhoz părăsit". Adevărul. . Accesat în . 
  4. ^ „Dezastrul de la Cotul Donului. Ieșirea din încercuire a Regimentului 19 Infanterie Caracal”. Evenimentul Istoric. . Accesat în . 
  5. ^ „Gen(r) CONSTANTIN I. NASTASE, supravietuitor al macelului de la Cotul Donului, a urcat pe scara vietii pana la BORNA 105ANI!”. Ştiri Actuale. . Accesat în . 
  6. ^ Satul românesc, adunat în Cula Racoviţa Arhivat în , la Wayback Machine. 12 septembrie 2012, Ziarul Lumina, accesat la 13 august 2013
  7. ^ „Mioveni: Generalul Constantin Năstase, avansat în grad la 107 ani”. Jurnalul de Arges. . Accesat în . 
  8. ^ „Românul de 108 ani a murit. Constantin I. Năstase, veteran de război, era cel mai bătrân general maior din lume”. Adevărul. . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]