Constantin Beldie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Beldie
Date personale
Născut8 septembrie 1887
Stroești, Regatul României
Decedat11 iunie 1954 (67 de ani)
București, România
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiFacultatea de Litere și Filozofie a Universității din București
Semnătură

Constantin Beldie (n. 8 septembrie 1887, Stroești – d. 11 iunie 1954, București) a fost un scriitor român, descris de către Al. Săndulescu drept o fire „prin excelență boemă”. Beldie s-a născut la București, unde a urmat liceele „Sf. Sava” și „Gh. Șincai”. A rămas repetent de două uri, însă a trecut examenele în particular. A fost apoi învățător în județele Prahova și Râmnicul Sărat, ca după o vreme ca funcționar la unui laborator medical să ajungă secretar de redacție la „Noua Revistă Română”, condusă de sociologul C. Rădulescu-Motru.

A rămas acolo între 1908 și 1916. În 1912 a absolvit și Facultatea de filosofie și litere. A fost profesor de limba română la mai multe licee din București între 1913 și 1947, când s-a pensionat. A lucrat și la publicațiile „Cuvântul” și „Ideea Europeană” și a fost și director la Societatea „Reforma Socială”, care edita revista „Arhiva pentru știință și reformă socială” a lui Dimitrie Gusti.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Săndulescu, Al. (), Întoarcere în timp: memorialiști români, Ediția a II-a, revăzută și adăugită, București: Editura Muzeul Național al Literaturii Române, pp. 290–295