Sari la conținut

Welf de Carintia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Welf al III-lea
Margraf al Carintiei
Date personale
Născutsecolul al XI-lea Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Ruine Altbodman⁠(d), Baden-Württemberg, Germania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatAbația Weingarten[*] Modificați la Wikidata
PărințiWelf al II-lea[1]
Ermengarda de Luxemburg[*][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriCunigunda de Altdorf[*] Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce de Carintia ()
Margraf de Verona[*] ()
Familie nobiliarăDinastia Welfilor

Welf de Carintia sau Welf al III-lea în genealogia Casei de Welf (n. secolul al XI-lea – d. , Ruine Altbodman⁠(d), Baden-Württemberg, Germania) a fost duce de Carintia și margraf al Veronei începând din anul 1047.

Welf a fost unicul fiu al lui Welf al II-lea, conte de Altdorf, și al soției sale, Ermengarda, fiică a contelui Frederic de Luxemburg.

Carintia era ultimul ducat din Sfântul Imperiu Roman deținut personal de împăratul Henric al III-lea înainte de a-l acorda unui membru al dinastiei Welfilor. Welf al III-lea nu s-a căsătorit niciodată și nu avea copii atunci când a murit la castelul său de pe malul lacului Konstanz în 1055. Prin testament, el și-a lăsat proprietatea mănăstirii din Altdorf unde mama sa era abatesă. La rândul său, ea a cedat proprietatea ducelui Șde Bavaria Welf al IV-lea, fiul surorii lui Welf al III-lea, Chuniza, cu margraful Alberto Azzo al II-lea de Milano.

Welf a fost ultimul dintre vechii Welfi, iar posesiunile sale au fost preluate de o ramură a Casei de Este. Ducatul a trecut apoi în mâinile ducelui Conrad al III-lea de Carintia.