Conan Barbarul (film din 2011)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Conan the Barbarian (2011 film))
Salt la: Navigare, căutare
Conan the Barbarian
Conan the Barbarian (2011 film).jpg
Rating [[Fișier:R pentru violență, sex și scene nud[1]
N-15 - nerecomandat sub 15 ani[2].gif|110px|]]
Gen Sword and Sorcery/Acțiune
Regizor Marcus Nispel
Autor Thomas Dean Donnelly[*][3]
Sean Hood[3]  Modificați la Wikidata
Scenarist Thomas Dean Donnelly
Joshua Oppenheimer
Sean Hood
Robert E. Howard
Producător Fredrik Malmberg
Avi Lerner
Boaz Davidson
Joe Gatta
George Furla
John Baldecchi
Les Weldon
Studio Nu Image Films
Millennium Films
Montaj Ken Blackwell
Muzica Tyler Bates
Scenografie Thomas Kloss
Costume Wendy Partridge
Casting Kerry Barden
Kate Dowd
Paul Schnee
Distribuție Jason Momoa
Rose McGowan
Stephen Lang
(Vezi mai jos)
Premiera 19 august 2011
Premiera în România 19 august 2011
Durata 112 minute
Țara Statele Unite ale Americii
Filmat în Bulgaria  Modificați la Wikidata
Limba originală engleză
Disponibil în română dublat sau subtitrat
Buget 90,000,000$[4]
Prezență online

Pagina Cinemagia

Conan Barbarul este un film 3D din 2011 creat în genul sabie și vrăjitorie. Filmul este bazat pe personajul fictiv cu același nume creat de Robert E. Howard. Este regizat de Marcus Nispel pe baza unui scenariu scris de Thomas Dean Donnelly și Joshua Oppenheimer. Filmul este o nouă interpretare a mitologiei din Conan și nu are nicio legătură cu filmele în care apare Arnold Schwarzenegger. În acest film apare Jason Momoa în rolul titular, alături de Rose McGowan, Stephen Lang, Ron Perlman și Bob Sapp.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmul începe cu povestea unei măști făurite din "oasele regilor" care-i dădea purtătorului puteri asupra spiritelor. În urma unui război ce cuprinde întreaga lume triburile barbare se unesc și ies învingătoare. Masca este ruptă în bucăți și ascunsă pe toată întinderea continentului Hyboria.

În prezent amenințarea măștii se întinde din nou asupra triburilor și Conan este cel destinat să i se opună. Pe traseul unei înterceri, Conan(Leo Howard) și alți băieți cimerieni din trib descoperă niște luptători inamici și toți în afară de Conan se întorc. Hotărât să-i demonstreze tatălui său, Corin, că este pregătit acesta rămâne și este curând descoperit de inamici. După o scurtă perioadă de ezitare acesta îi atacă și ucide pe toți. În acea seară tatăl său(Ron Perlman) îl găsește exersând și hotărăște să-i facă o sabie adevărată. În zilele ce urmează bătrânul exersează cu Conan, dar nu reușește să tempereze furia aceștia.

Armatele lui Khalar Zym atacă satul și-l prind pe șef, tatăl lui Conan. Khalar Zym îi împărtășește că a refăcut aporoape toată masca și-i mai trebuie o ultimă piesă. Fiica lui Khalar Zym, Marique(Yoana Petrova), o vrăjitoare o găsește ascunsă sub scândurile forjei și pleacă împreună cu tatăl iei luând sabia cea nouă a lui Conan înainte de a aprinde coliba. Conan este lăsat agățat de un vas cu metal topit de care este legat tatăl său. Pentru ca fiul său să nu moară din cauza focului care cuprindea forja, tatăl se sinucide și Conan îi ia sabia și pleacă.

Mulți ani mai târziu Conan(Jason Momoa), împreună cu prietenul său, Artus, conduce atacul împotriva unor stăpâni de sclavi. La petrecerea în cinstea victoriei îl recunoaște pe unul dinte subalternii lui Khalar Zym, care lucra ca un paznic la închisoare. Se lasă prins împreună cu hoțul Ela-Shan(Saïd Taghmaoui) și ajunge la închisoare. Scapă și-l interoghează pe paznic lăsând-l ulterior la mila ucigașilor. Reîntâlnindu-se cu Artus pleacă să-l găsească pe Khalar Zym.

După refacerea măștii, Khalar Zym și fiica lui, Marique(Rose McGowan), caută o descendentă de "sânge pur" a necromanților care făuriseră masca, pentru a termina ritualul care o va învia pe Maliva, mama lui Marique. Armata lor atacă templul la care se ascunde aceasta, și tânăra novice, Tamara, scapă ca prin urechile acului. Când nu o găsesc la templu, Khalar Zym îl trimite pe Remo pe urmele ei împreună cu câțiva soldați. Aceștia ajung din urmă trăsura Tamarei o dată cu Conan și în încăierarea care urmează Conan omoară soldații și-l capturează pe Remo.

Conan îl interoghează pe Remo și apoi îl folosește o catapultă găsită în apropierea taberei lui Khalar Zym pentru a-l trimite înapoi cu un mesaj. O folosește pe Tamara ca momeală pentru a-l atrage pe Khalar departe de armată, dar Marique vine cu el și-l otrăvește pe Conan. Acesta scapă cu ajutorul Tamarei care dă foc unor butoaie de pulbere, acoperindu-le retragerea. Cei doi sar în apă și sunt culeși de corabia lui Artus.

Pe corabie sunt din nou atacați în somn de supuși ai lui Khalar Zym veniți după Tamara și reușesc să învingă cu greu. Admirând vitejia Tamarei și fiindu-i îndatorat pentru ajutorul acordat în lupta cu Khalar Zym, Conan aranjează cu Artus să o ducă pe Tamara în ținutul ei natal, el plănuind să-l urmărească pe Khalar ZYm singur. Tamara îl urmărește pe uscat pentru a-și lua la revedere, îl sărută și cei doi sfârșesc prin a face dragoste. În zori, Tamara pornește spre corabie, dar e capturată de Marique.

Pentru a o elibera, Conan pornește spre Orașul Hoților pentru a cere ajutorul lui Ela-Shan. Împreună se strecoară în cetatea lui Khalar Zym, pentru a afla că o rataseră pe Tamara la mustață. Conan îl eliberează pe Ela-Shan de datorie și pornește singur să o elibereze.

Ajunge la timp ca să posedarea, dar nu înainte ca Khalar Zym să folosească sângele Tamarei pentru a activa masca. Cei doi se luptă și între timp Conan o eliberează pe Tamara. Rătăcesc printre culoarele peșterii și Conan reușește să o omoare pe Marique. Pe podul către ieșire Tamara cade, dar se prinde la timp de unul dintre lanțurile de pe pod și Conan o e pe punctul de a o ridica, dar sunt ajunși din urmă de Khalar Zym, care-l batjocorește pe Conan amintind de noaptea morții tatălui lui când, într-o situație asemănătoare, trebuia să dea drumul la lanț ca să se salveze. Conan nu cedează și amintindu-și de cuvintele mândre ale tatălui său, își folosește sabia proaspăt câștigată într-o manevră identică cu cea făcută de tatăl său la începutul filmlui. Folosind-o ca pe o pârghie acesta rupe scândurile podului sub picioarele lui Khalar Zym și-l aruncă pe acesta, împreună cu masca, în râul de lavă de dedesubt.

Conan o duce pe Tamara acasă, apoi se întoarce să viziteze ruinele satului său.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Filmul a primit recenzii in general negative obținând un scor de 23% pe Rotten Tomatoes din partea criticilor, fiind de asemenea o dezamăgire pe plan financiar de vreme ce până în decembrie 2011 a obținut 48 de milioane de dolari pe plan internațional, un pic mai mult de jumătate din bugetul total al filmului. Deși mulți au aprobat alegerea lui Jason Momoa, s-a remarcat adesea platitudinea personajelor secundare și un dialog plat, în favoarea efectelor 3D nenecesare.

În România, filmul a produs reacții ambivalente. Revista Zile și nopți a aprobat de asemenea jocul actorului, "producătorii filmului nu puteau face o alegere mai bună", laolaltă cu acțiunea alternantă și sângeroasă.[5]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]