Comunicat de presă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Un comunicat de presă (în engleză news release, media release, press release sau press statement) este o comunicare scrisă sau înregistrată, care se adresează membrilor comunității de jurnaliști de știri cu scopul declarat de a anunța că anumite informații au valoare de știri.

În mod curent comunicatele de presă sunt transmise prin poștă, fax, telefon sau e-mail la editorii ziarelor, revistelor, stațiilor de radio și televiziune, respectiv rețelelor de radio și televiziune. Pentru a distribui un comunicat de presă sunt folosite serviciile comerciale de distribuire a difuzărilor știrilor.

De asemenea, in era digitala au aparut si o serie de site-uri de comunicate de presa, care ajuta la distribuirea online a mesajului. Acestea contribuie la o diseminare mai rapida si pe scara larga, deoarece la acestea au acces atat jurnalisti (care pot prelua mesajul ca subiect de stire), cat si companii sau utilizatori simpli.

In mediul online, comunicatele nu ajuta doar la comunicarea mesajului, ci si la optimizarea pe motoarele de cautare (SEO).

Structura comunicat de presa [1][modificare | modificare sursă]

Elementele unui comunicat de presa online sau offline sunt foarte importante. Acestea alcatuiesc structura. Iata un exemplu de structura:

  •        Titlul – este foarte important deoarece el trebuie sa atraga cat mai mult atentia publicului asupra temei descrise. Cuvintele trebuie sa fie cat mai mult de interes public.
  •        Paragraful introductiv – acesta trebuie sa contina elemente esentiale ale mesajului ce urmeaza a fi transmis. Introducerea face ca cititorul sa decida daca doreste sa citeasca mai departe continutul.
  •        Stirea comunicata – trebuie sa raspunda la toate intrebarile pe care un cititor si le-ar pune pentru a fi multumit de articol. Cine? Ce? De ce? Cum? Unde? sunt cateva intrebari la care publicul si-ar dori sa i se raspunda atunci cand citeste un astfel de material.
  •        Datele de contact – este necesara o persoana de contact de unde se pot afla mai multe informatii. De asemenea, datele de contact ofera mai multa credibilitate si poate fi important pentru cititori sa aiba informatii precum numele persoanei de contact, site-ul si adresa de e-mail sau numarul de telefon de la care sa poata afla mai multe detalii despre eveniment.

Site-uri de comunicate de presa[modificare | modificare sursă]

In general, site-urile celor mai importante companii sau ale institutiilor de stat includ o sectiune de comunicate de presa, insa, exista si site-uri dedicate.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Comunicat de presă