Compresie de date

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

În informatică, compresia sau comprimarea datelor (în engleză: data compression) reprezintă codificarea unor date astfel încât ele să necesite la stocare în memoria calculatoarelor mai puțini biți decât datele inițiale. Scopul este economisirea de resurse, deoarece informația cu volum mai mic ocupă mai puțin spațiu de stocare, de asemenea se poate transmite mai rapid, sau măcar la fel de repede dar folosind o lărgime de bandă mai redusă.

Un alt scop mai poate fi și cifrarea informației pentru asigurarea ținerii ei în secret pe timpul transmiterii.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Pentru această comprimare se utilizează diferite metode denumite „tehnici de codificare” (în engleză: coding techniques).

Tehnicile de codificare informatică a datelor se bazează pe algoritme speciale; acestea se implementează concret prin crearea de programe scrise în diverse limbaje de programare.

Tehnicile de codificare evoluează permanent, atingând o eficiență (un grad de compresie) din ce în ce mai înaltă.

La fel de importantă ca și compresia (codificarea) datelor este desigur și decompresia (decodificarea), necesară atunci când datele trebuiesc folosite sau înțelese.

Uneori algoritmul de codificare și cel de decodificare corespunzător sunt implementate împreună în același modul de program, care atunci, de obicei, se numește codec.

Tipuri de compresie / codificare[modificare | modificare sursă]

Codificarea poate fi cu sau fără pierdere de date (de informație):

  • Codificarea cu pierdere de date: în anumite domenii o pierdere de date relativ mică poate fi tolerată, dacă gradul de comprimare necesar nu se poate atinge altfel. În special datele din fotografiile, clipurile video, filmele și muzica digitalizată suportă o anumită pierdere de date, fără înrăutățirea evidentă a rezultatelor.
  • Codificarea fără pierdere de date: la decodificare se obțin exact datele inițiale. Acest gen de codificare este cel mai întâlnit.

Vezi și[modificare | modificare sursă]