Compacte sportive

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Compactele sportive au, în mod obișnuit, la bază automobile compacte, relative ieftine, orientate spre familie fiind echipate cu un motor mai puternic și o suspensie îmbunătățită. Cea mai folosită configurație este cea bazată pe un motor amplasat în față combinat cu tracțiune față.

Dezvoltarea compactei sportive[modificare | modificare sursă]

Mașina care stă la baza acestui gen este Volkswagen-ul Golf GTI din 1977, (deși din punct de vedere tehnic prima compactă sportivă “adevărată” a fost Simca 1100 din 1967/8). În 77 versiunea originală a Golf-ului era în producție de 3 ani, dar prin adăugarea unui motor cu injecție de 1.6 litri, îmbunătățirea direcției și inițierea unei campanii de marketing inteligente Volkswagen reușește prin Golf GTI să găsească o piață imensă pentru mașini mici, practice, dar care nu fac compromisuri în ceea ce privesc performanțele. Golful-ul GTI s-a bucurat de o perioadă de imens success, dar încă din prima perioadă a anilor 80 producătorii de mașini din întreaga lume se grăbeau să lanseze pe piață propriile lor alternative. De un mare success în această perioadă timpurie s-au mai bucurat și Ford Escort XR3i și Opel Kadett/Vauxhall Astra GTE. Până la sfârșitul anilor 80 compactele sportive și-au găsit locul în peisajul automobilistic European, și începeau să cucerească și alte piețe. Scurta perioadă de glorie a Grupei B de raliuri a împins acest segment automobilistic la limită, din această perioadă datând câteva automobile ultra-performante, create să se încadreze în regulile acestor raliuri. Aceste vehicule au reprezentat o ramură extremă a compactelor sportive, s-a întins pe o perioadă scurtă și a cuprins mașini ca Peugeot 205 T-16 și MG Metro 6R4.

Compacte sportive și compacte înainte de 1980[modificare | modificare sursă]

Până în 1980 VW Golf a dominat piața compactelor sportive. Competiția era limitată și doar câteva mașini, care nu făceau neapărat parte din această clasă, ca Vauxhall Chevette HS, puteau să emită pretenții. Chiar dacă Golf-ul era una dintre puținele mașini cu motoare mai mari de 1.4l și cu mai mult de 75Kw (100cp), alte compacte erau și ele pe cale să ajungă sportive. Deasemenea alte mașini ca Hillman Imp și Simca Rallye, deși aveau caroserii sedan, erau destul de mici încât să poată fi considerate strămoși direcți ai compactelor sportive.

1980–1990 Prima generație[modificare | modificare sursă]

Prima generație a inclus următoarele modele:

Compacte sportive după 2000[modificare | modificare sursă]

Printre compactele sportive recente se numără și următoarele modele:

Note[modificare | modificare sursă]