Comitatul Klamath, Oregon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Comitatul Klamath, Oregon
Klamath County
, Oregon
Comitat
002 klamath falls.jpg
The Klamath County Courthouse in Klamath Falls
Map of Oregon highlighting Klamath County.svg
Localizare în statul Oregon
Map of USA OR.svg
Localizare în SUA a statului Oregon
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Stat Oregon
ReședințăKlamath Falls
Cel mai mare orașKlamath Falls
Fondat17 octombrie 1882
Suprafață
 • Total6.136 mi2 (15.892,2 km2)
 • Pământ5.941 mi2 (15.387,1 km2)
 • Apă194 mi2 (502,5 km2), 3.2%
Populație (Est.)
 • (2014)65.455
 • Densitate4,2 loc./km² (11 loc./mi²)
Fus orarPacific: UTC-8/-7
Site webwww.co.klamath.or.us

Comitatul Klamath (în engleză Klamath County) este un comitat din statul Oregon, Statele Unite ale Americii.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Tribul amerindian Klamath sau Clamitte, după care a fost numit comitatul Klamath, se trage din diferitele culturi ale popoarelor indigene, care au trăit în zonă de peste 10.000 de ani.

Când americanii au început să călătorească în zonă în 1846 de-a lungul traseului Applegate, ei au intrat în concurență cu tribul Klamath pentru vânat și apă, ceea ce a precipitat ciocniri între cele două grupuri. Acest lucru a fost agravat de coloniștii europeni-americani, care au eliberat terenul pentru fermă și au încălcat teritoriul de vânătoare. Ei au reușit să obțină eliminarea amerindienilor și mutarea lor în rezervații.

Poporul Modoc, după ce a fost mutat în Oregon pentru a forma o rezervație împreună cu rivalii lor tradiționali Klamath, a dorit o rezervație creată pe râul Lost, lângă Merrill, Oregon. Căpitanul Jack și-a condus trupele înapoi la Lost River, dar armata americană, însoțită de milițieni și cetățeni din Linkville (actualul Klamath Falls), a ajuns și la convins pe căpitanul Jack să se întoarcă. A izbucnit o dispută, s-au tras focuri de armă, și a izbucnit războiul Modoc atunci când modocii au fugit în așezarea căpitanului Jack din nordul Californiei.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Potrivit Biroului de recensământ al SUA, comitatul are o suprafață totală de 15.890 km2, dintre care 15.390 km2 este terenul și 500 km2 (3.2%) este apa. Este al patrulea cel mai mare județ din Oregon.

Economie[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere istoric, economia comitatului Klamath s-a bazat pe cherestea și agricultură și, deși aceste industrii de resurse naturale contribuie acum doar cu o mică parte la activitatea economică și ocuparea forței de muncă din regiune, moștenirea lor se află în politica locală, identitatea comunității și peisaj. Colonizarea euro-americană a zonei a fost stimulat la începutul secolului al XX-lea odată cu venirea căii ferate. În plus, proiectul federal de îmbunătățiri funciare subvenționat de guvern, Proiectul de Irigare Klamath, a afectat afluenții din partea superioară și a drenat o mare parte din lacurile Klamath inferior și Tule de 331,5 km², pentru a transforma o suprafață de 760 km² teren agricol, care va fi sprijinit prin irigare.

Astăzi, centrul medical Sky Lakes este cel mai mare angajator din zonă, urmat de districtul școlar Klamath County și Jeld-Wen, producător de uși și ferestre. Zona se confruntă în prezent cu un boom în construcția de locuințe, deoarece apropierea sa de California aduce valuri de pensionari din centrele de populație din sud. Recreerea în aer liber, cum ar fi drumeția, vânătoarea, pescuitul păstrăvilor, precum și singurul parc național din statul Oregon, cel de la Crater Lake, contribuie la economia zonei. Un complex de șase refugii naționale pentru animale sălbatice - Complexul Național de Refugii al bazinului natural Klamath - atrage sezonier unele dintre cele mai mari concentrații de păsări de apă din America de Nord. Zona este renumită ca paradis al iubitorilor de păsări. Izvoarele naturale geotermale calde oferă căldură pentru multe case, întreprinderi și campusului Oregon Institute of Technology. Se continuă studierea întregului potențial al acestei resurse de energie.

Demografie[modificare | modificare sursă]


Date: Wikidata - grafică realizată de Wikipedia


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Comitatul Klamath, Oregon


42°40′47.999999999999″N 121°39′2.0463630789891e-11″V