Comitatul Alba (Fehér)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
În galben aprins, comitatul "Alba" pe harta împărţirii administrative a Transilvaniei medievale

Comitatul Alba (în maghiară Fehér vármegye, în germană Komitat Weissenburg) a fost o unitate administrativă a Regatului Ungariei, care a funcționat din secolul al XII-lea și până la reforma administrativă din 1784. Capitala comitatului a fost orașul Alba Iulia (în maghiară Gyulaféhérvár). Comitatul era compus din mai multe teritorii separate, cele mai răsăritene învecinându-se cu Brașovul.

Comitatul Alba a fost desființat în 1784 odată cu împărțirea în Bezirke decisă de împăratul habsburgic Iosif al II-lea.[1] Un comitat cu numele „Alba de Jos” a fost înființat prin reforma administrativă din 1876 din Regatul Ungar ca partea a Austro-Ungariei, dar cu un teritoriu mai concentrat și cu limite simplificate.

Noul comitat al Albei, existent în perioada 1876-1918, a avut o întindere mult mai redusă față de comitatul medieval.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mathias Bernath, Habsburgii și începutul formării națiunii române, Cluj 1994; Lucas Joseph Marienburg: Zeitschrift für Siebenbürgische Landeskunde, Band 19, Neudruck 1986 aus 1813, editura Böhlau 1996, Ignaz de Luca, articol: Das Großfürstenthum Siebenbürgen în: Geographisches Handbuch von dem Oestreichischen Staate Vand 4 Ungarn, Illyrien und Siebenbürgen, editura J. V. Degen, Viena 1791, paginile 491–549, și harta acestor „Bezirke Siebenburgens” în A. Petermanns Geographische Mittheilungen, editura Justus Perthes, Gotha 1857.