Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea

47°03′16″N 21°56′16″E (Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea) / 47.05458°N 21.93772°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea
Poziționare
Coordonate47°03′16″N 21°56′16″E ({{PAGENAME}}) / 47.05458°N 21.93772°E
LocalitateȘcoala Reală Superioară de Stat, Oradea Modificați la Wikidata
JudețBihor
ȚaraRomânia  Modificați la Wikidata
Edificare
Data începerii construcției  Modificați la Wikidata
Prezență onlinesite web oficial

Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea este o instituție de învățământ preuniversitar din Oradea înființată în anul 1896 ca Școală Reală Superioară de Stat. Clădirea monument istoric a fost ridicată pe malul Crișului Repede după planurile arhitectului Ferenc Knapp.[1] [2]

Istorie[modificare | modificare sursă]

La 15 iunie 1919 a fost adoptat actul de înființare a liceului românesc. La 1 august 1919 au început prenotările elevilor, în 2 octombrie are loc primul consiliu profesoral, iar în 5 octombrie se face inaugurarea solemnă a noului anului școlar. Între anii 1920–1923 liceul parcurge o perioadă de tranziție, perioadă în care se trece la tipul de organizare a școlilor din Vechiul Regat, prin înlocuirea programei maghiare din 1883 cu cea a lui Spiru Haret și în paralel, prin înlocuirea limbii de predare maghiară cu cea română.

Din 1923 până în 1939 Liceul „Emanuil Gojdu“ a contribuit la întărirea culturii române la Oradea. Corpul profesoral a îndeplinit cu cinste de aceasta misiune, fiind un animator al vieții culturale locale, fapt pentru care liceul și-a câștigat un frumos renume între liceele românești din Transilvania și din țară.

Este demn de reținut că prima revistă școlară orădeană „Sf. Gheorghe“ a fost cea a liceului „Emanuil Gojdu“ și în care, după cum spune prof. Cornel Moga, elevii „vor scrie multe chestiuni de ordin moral-național, cultural, istoric, geografic“. Dar cea mai prestigioasă publicație a liceului a fost și va rămâne revista „Țara visurilor noastre“, primul număr al acesteia apărând la 1 decembrie 1937. Publicistul Ioan Bulgar, scria în ziarul „Drapelul“ din 2 aprilie 1945: „Totdeauna «Țara visurilor noastre» a fost aceeași: dreaptă, umană, românească. Niciodată nu a alunecat. Acolo în revistă, s-a plâns, s-a dorit, dar mai ales s-a crezut mult. Au fost vremuri în care atât ne-a mai rămas. Și elevii au crescut acolo așa cum îi învăța profesorul“.

În urma Dictatului de la Viena, Oradea trecând sub ocupație maghiară, liceul a devenit secție română a liceului maghiar din Oradea. Prin exodul populației române, în special al tineretului școlar, cât și prin expulzarea practicată de autoritatea maghiară, efectivul de elevi și profesori a fost foarte redus în aceasta perioadă, existența școlii române plutind între a fi și a nu fi.

Eliberarea Oradei la 12 octombrie 1944 atrage reînființarea liceului românesc sub denumirea de „Liceul român de stat“, acțiunea de refacere a liceului de pe malul Crișului Repede începând chiar înainte de a se reinstala administrația statului român. De la 1 septembrie 1945 liceul își reia vechea denumire. În anii 1950 s-a numit Liceul Real de Stat nr. 1 Oradea. Cursurile liceale începeau din clasa a 8-a și durau trei ani, absolvirea fiind în clasa a zecea. Denumirea a fost schimbată și reatribuită, în 6 septembrie 1970.

În prezent Colegiul Național „Emanuil Gojdu“ are un număr de 1.000 elevi, cuprinși în invățămantul liceal și gimnazial.

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea

Legături externe[modificare | modificare sursă]