Mănăstirea Ursulinelor din Oradea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Complexul Ursulinelor
Ursuline Oradea 2010.jpg
Informații despre clădire
Localitate Oradea
Țară România
Arhitect István Szenczy
Cod LMI BH-II-a-B-01061
Data începerii construcției 1765
Data finalizării 1774
Stil Baroc

Mănăstirea Ursulinelor din Oradea se află în cartierul Olosig. Biserica mănăstirii poartă hramul Sfânta Ana. Inițial a avut o clopotniță din lemn. Clădirile mănăstirii au fost ridicate spre nord, între anii 1772-1774, în stil baroc. În 1858 au fost extinse anexele, iar fațadele au căpătat forma neogotică pe care o au până în prezent.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1765 canonicul István Szenczy a reușit să aducă la Oradea călugărițe ursuline din Cașovia. Școala acestora a funcționat la început ca școală primară. În anul 1774 s-a terminat construcția bisericii ordinului ursulinelor (lângă intrare, pe o placă de marmură, este indicat nivelul la care a ajuns apa în inundațiile din 1851). În 1856 a devenit școală pedagogică, iar la sfâșitul secolului al XIX-lea liceu de fete. După anii regimului comunist, ordinul ursulinelor a recăpătat dreptul de proprietar asupra clădirii în care în prezent funcționează Liceul Teoretic „Ady Endre”, cu predare în limba maghiară.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Adrian Andrei Rusu, Nicolae Sabău ș.a., Dicționarul Mănăstirilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, Presa Universitară Clujeană, 2000, pag. 198.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]