Sinagoga Neologă din Oradea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sinagoga Neologă Zion din Oradea
Sinagoga Neologa Oradea.jpg
Informații generale
ConfesiuneMozaic
Localizare
ȚaraRomânia
LocalitateOradea
județBihor
AdresaStr. Independenței 22, municipiul Oradea[1]  Modificați la Wikidata
Coordonate47°03′17″N 21°55′57″E47°03′17″N 21°55′57″E
Date despre construcție
Stil arhitectonicNeomaur
ArhitectDavid Busch
Capacitate1.000 de locuri
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata

Sinagoga Neologă Sion din Oradea este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Oradea, localizat pe Str. Independenței nr. 22. Ea a fost construită în perioada 1877-1878 în stil neomaur.

Sinagoga Neologă din Oradea a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Bihor din anul 2015, având codul de clasificare BH-II-m-B-01054 [2].

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1870, în contextul sciziunii iudaismului maghiar, comunitatea evreiască din Oradea s-a împărțit într-o comunitate ortodoxă și în cea neologă. Comunitatea evreiască neologă a construit pe malul Crișului o sinagogă monumentală, după planurile inginerului șef al orașului, David Busch, și sub coordonarea inginerului Kálmán Rimanóczy Senior. Piatra de temelie a sinagogii a fost pusă la 9 aprilie 1877, iar lucrările de construcții au fost finalizate la 24 septembrie 1878.[3]

Sinagoga neologă din Oradea are o capacitate de 1.000 de locuri.

În lista sinagogilor din România publicată în lucrarea Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT, editată de Federația Comunităților Evreiești din România în anul 2008, se preciza că Sinagoga Neologă Sion din Oradea nu mai era în funcțiune.[4]

Arhitectura sinagogii[modificare | modificare sursă]

Sinagoga Neologă din Oradea este o clădire cu plan pătrat, cu aspect de Renaștere Italiană. Ea are o cupolă centrală de dimensiuni mari, care se reazemă prin intermediul a patru pandantivi pe patru arce mari [5]. Pe cupolă se află ferestre înalte.

Fațada principală a sinagogii dă spre Strada Independenței, fiind inspirată din arta maură. Pe fațadă se află ferestre impozante în plin cintru, delimitate de semipilaștri. Fresca din sinagogă îi aparține pictorului Mór Horovitz din Kosice.

Intrarea în sinagogă se face de pe partea vestică, bărbații intrând prin trei uși în arc semicircular, iar femeile prin două uși rectangulare amplasate pe partea laterală a fațadei [6].

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,  
  2. ^ Lista monumentelor istorice din județul Bihor din anul 2015
  3. ^ Bihor Online - Sinagoga Neologă Sion
  4. ^ The Federation of Jewish Communities of Romania (FEDROM) - Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT (2008), p. 71.
  5. ^ CIMEC - Sinagoga Sion
  6. ^ Bihor Online - Sinagoga Neologă Sion

Bibliografie[modificare | modificare sursă]