Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Colegiul „Mihai Eminescu” din Satu Mare (fostul colegiu iezuit)
Poziționare
LocalitateSatu Mare
JudețSatu Mare
Țara România
AdresaStr. Mihai Eminescu 5
Edificare
Data începerii construcției1911
Data finalizării1912
Clasificare
Cod LMISM-II-m-B-05210

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare (inițial colegiu iezuit) este una din cele mai vechi instituții de învățământ din Satu Mare, liceu fondat în anul 1639 de împăratul Ferdinand al III-lea.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primii iezuiți s-au așezat în oraș în anul 1634, după ce în secolul anterior stăpânirea cetății Sătmarului a fost disputată între Sfântul Imperiu Roman și Principatul Transilvaniei. Mediator în litigiul respectiv a fost diplomatul Antonio Possevino, care a reușit înființarea primului colegiu iezuit din Transilvania, însă la Cluj. Decretul privind înființarea colegiului sătmărean a fost semnat de împăratul Ferdinand al III-lea în anul 1639.

Colegiul sătmărean a funcționat neîntrerupt până la desființarea temporară a ordinului iezuit în anul 1773. În anul 1804, odată cu înființarea Diecezei de Satu Mare, colegiul a devenit liceu episcopal.[1]

Profesori[modificare | modificare sursă]

Între 1878-1885 preotul Vasile Lucaciu a fost profesor de limba română la acest liceu. În perioada Belle Époque profesor de desen la acest liceu a fost pictorul Aurel Popp.

Elevi[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Istoricul colegiului”. Arhivat din original la . Accesat în .