Cocor cu cap alb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cocor cu cap alb
Cocor cu cap alb la Saijo, Japonia
Stare de conservare

Vulnerabil  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Gruiformes
Familie: Gruidae
Gen: Antigone
Specie: A. vipio
Nume binomial
Antigone vipio
(Pallas, 1811)

Cocorul cu capul alb (Antigone vipio) este o pasăre din familia cocorilor. Este o pasăre mare, lungă de 112-125 cm, înaltă de aproximativ 130 cm și cântărește aproximativ 5,6 kg; are picioarele roz, gâtul cu dungi gri și alb și o zonă roșie pe față.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Cocorul cu capul alb se reproduce în nord-estul Mongoliei, nord-estul Chinei și în zonele adiacente din sud-estul Rusiei. Diferite grupuri de păsări migrează spre iarnă lângă râul Yangtze, zona demilitarizată coreeană și pe insula Kyūshū din Japonia. Sunt singurii cocori care se găsesc în Coreea de Sud. De asemenea, ajung în Kazahstan și Taiwan. Doar aproximativ 4.900 până la 5.400 de indivizi există în sălbăticie.

Dieta lor constă în principal din insecte, semințe, rădăcini, plante și animale mici.

Din cauza pierderii continue a habitatului și a supra-vânătorii în unele zone, cocorul cu capul alb este evaluat ca fiind vulnerabil pe Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate.[1] În Coreea de Sud, a fost desemnat monument natural 203.[2]

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Cocorul cu capul alb a fost plasată anterior în genul Grus, dar un studiu filogenetic molecular publicat în 2010 a constatat că genul, așa cum era definit atunci, era polifiletic.[3] În rearanjarea rezultată pentru a crea genuri monofiletice, patru specii, inclusiv cocorul cu capul alb, au fost plasate în genul Antigone care fusese inițial creat de naturalistul german Ludwig Reichenbach în 1853.[4][5]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b BirdLife International (). Grus vipio. IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Accesat în . 
  2. ^ „재두루미” (în coreeană). heritage.go.kr. Accesat în . 
  3. ^ Krajewski, C.; Sipiorski, J.T.; Anderson, F.E. (). „Mitochondrial genome sequences and the phylogeny of cranes (Gruiformes: Gruidae)”. Auk. 127 (2): 440–452. doi:10.1525/auk.2009.09045. 
  4. ^ Gill, Frank; Donsker, David, ed. (). „Flufftails, finfoots, rails, trumpeters, cranes, limpkin”. World Bird List Version 9.2. International Ornithologists' Union. Accesat în . 
  5. ^ Reichenbach, Ludwig (). Handbuch der speciellen Ornithologie. 1. Leipzig: Friedrich Hofmeister. p. xxiii. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]