Clădirea Secesiunii (Viena)
Clădirea Secesiunii (în germană: Wiener Secessionsgebäude) este o sală de expoziție construită în anul 1897 de către Joseph Maria Olbrich ca un manifest arhitectural pentru Secesiunea vieneză, curent artistic inițiat la Viena, Austria.[1] Secesiunea se referă la separarea unui grup de artiști rebeli de tradiția istoristă, dominantă în vremea respectivă în Europa și America de Nord.
Descriere
[modificare | modificare sursă]În sala clădirii se află Friza lui Beethoven de Gustav Klimt[2], una dintre cele mai cunoscute lucrări de artă în stil Secession (o ramură a Art Nouveau, cunoscută și sub numele de Jugendstil). Construcția clădirii a fost finanțată de către Karl Wittgenstein[3], tatăl lui Ludwig Wittgenstein.
Motto-ul mișcării secesioniste este scris deasupra intrării în pavilion: "Fiecărei epoci arta ei, artei libertatea ei" (în germană Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit). Mai jos este o sculptură a celor trei gorgone reprezentând pictura, sculptura și arhitectura.
Trivia
[modificare | modificare sursă]- Clădirea a fost selectată ca motivul principal al uneia dintre monedelor de colecție austriece din aur: moneda de 100 euro ce aniversa mișcarea Secession; moneda a fost pusă în circulație la 10 noiembrie 2004. Pe aversul ei se află reprezentată imaginea clădirii.
- Clădirii apare (dintr-o perspectivă diferită) și pe moneda comună austriacă de 50 eurocenți.
Galerie
[modificare | modificare sursă]-
Statuie realizată între anii 1899 și 1900
-
Clădirea Secesiunii Vieneze
-
Bufnițe în stil Jugendstil - Detaliu de pe fațada clădirii Secession. Aceste modele pentru decorarea fațadelor clădirii sunt atribuite lui Koloman Moser.
-
Friza lui Beethoven, creată de Gustav Klimt, se află la etajul superior. Această secvența a frizei este prima și ne numește Cavalerul de aur
-
Această secvență a frizei se numește Forțele inamice
-
Această secvență a frizei se numește Acest sărut al întregii lumi
-
Aceasta secvență a frizei se numește Dorul de fericire își găsește liniștea în poezie
-
Moneda aniversară a mişcării Secesioniste
-
Detaliu din cupolă
-
Poză veche din circa 1900 în care apare Clădire Sucesiunii în dreapta sus
-
Intrarea în Clădirea Sucesiunii
-
Detaliu de pe un ghiveci de la intrare
-
Detaliu de pe un ghiveci de la intrare
-
Unul dintre cele 2 ghivece de la intrare
-
Clădirea Secesiunii noaptea
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Referințe
[modificare | modificare sursă]- ^ „Secession hall official web site: The Building”. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Secession hall official web site: The Beethoven Frieze”. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Monk, Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius: p.8