Clădirea Secesiunii (Viena)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fațada
Vedere din lateral

Clădirea Secesiunii (în germană: Wiener Secessionsgebäude) este o sală de expoziție construită în anul 1897 de către Joseph Maria Olbrich ca un manifest arhitectural pentru Secesiunea vieneză, curent artistic inițiat la Viena, Austria.[1] Secesiunea se referă la separarea unui grup de artiști rebeli de tradiția istoristă, dominantă în vremea respectivă în Europa și America de Nord.

Descriere[modificare | modificare sursă]

În sala clădirii se află Friza lui Beethoven de Gustav Klimt[2], una dintre cele mai cunoscute lucrări de artă în stil Secession (o ramură a Art Nouveau, cunoscută și sub numele de Jugendstil). Construcția clădirii a fost finanțată de către Karl Wittgenstein[3], tatăl lui Ludwig Wittgenstein.

Motto-ul mișcării secesioniste este scris deasupra intrării în pavilion: "Fiecărei epoci arta ei, artei libertatea ei" (în germană Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit). Mai jos este o sculptură a celor trei gorgone reprezentând pictura, sculptura și arhitectura.

Trivia[modificare | modificare sursă]

  • Clădirea a fost selectată ca motivul principal al uneia dintre monedelor de colecție austriece din aur: moneda de 100 euro ce aniversa mișcarea Secession; moneda a fost pusă în circulație la 10 noiembrie 2004. Pe aversul ei se află reprezentată imaginea clădirii.
  • Clădirii apare (dintr-o perspectivă diferită) și pe moneda comună austriacă de 50 eurocenți.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Secession hall official web site: The Building”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Secession hall official web site: The Beethoven Frieze”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Monk, Ludwig Wittgenstein: The Duty of Genius: p.8
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Clădirea Secesiunii din Viena