Ciprian Dobre

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ciprian Dobre
Ciprian Dobre.jpg
Ciprian Dobre
Date personale
Născut (49 de ani) Modificați la Wikidata
Târgu Mureș, RS România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Președinte al Consiliului Județean Mureș Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deEdit Emőke Lokodi
Membru al Camerei Deputaților a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaMureș
Prefect al județului Mureș Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politicPNL

Ciprian Minodor Dobre (n. , Târgu Mureș, RS România) a fost președintele Consiliului Județean Mureș din 2012 până în 2016, ales din partea Partidului Național Liberal. Între 2005 și 2008 a îndeplinit funcția de prefect al județului Mureș, iar din 2008 și până în 2012 a fost deputat în Parlamentul României. Ciprian Minodor Dobre a demisionat din Parlament pe data de 26 iunie 2012. În cadrul activității sale parlamentare, Ciprian Minodor Dobre a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Arabă Siriană, Republica Polonă, Republica Ecuador și Republica Franceză - Adunarea Națională.

Studii și specializări[modificare | modificare sursă]

În 1996 este licențiat în științe juridice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, fiind absolvent al Universității Ecologice "Dimitrie Cantemir" din Tîrgu-Mureș, Facultatea de Drept, urmat de masterul în "Consultanță juridică și management în afaceri", absolvit în 2006 la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș.[necesită citare]

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Până în 2005 a fost avocat în Baroul Mureș. A fost deputat PNL de Mureș din 2008 până în 2012. În 2008 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș. Din iunie 2012 până în 2016 a fost președintele Consiliului Județean Mureș.

Funcții și activități politice[modificare | modificare sursă]

În 1999 devine membru PNL Tîrgu Mureș și este ales în funcția de președinte al TNL Tîrgu Mureș, funcție pe care o deține până în anul 2000. Din 2001 și până în prezent este Președinte al PNL, filiala Mureș, cu o perioadă de suspendare, între 2007 și 2008, cât a îndeplinit funcția de prefect al județului Mureș. În 2008 a fost ales deputat în Parlamentul României.

Acuzații de corupție[modificare | modificare sursă]

Ciprian Dobre este urmărit penal pentru corupție. În anul 2016 a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fapte săvârșite pe vremea când era prefect al județului.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ciprian Dobre, urmărit penal, adevarul.ro, 20 aprilie 2016 (accesat la 26 septembrie 2018).

Legături externe[modificare | modificare sursă]